Editura Evenimentul si Capital

Aprilie, luna în care România a intrat în ISTORIE. Anunțul făcut de SUA: Este singura EXCEPȚIE!

Autor: | | 12 Comentarii | 12024 Vizualizari

Luna aprilie are o semnificație aparte în istoria României. Conform istoriei, la data de 12 aprilie 1989, Nicolae Ceaușescu a anunțat, în momentul în care se adresa Plenarei Comitetului Central, plata datoriei externe. În acel moment, Ceaușescu anunțat un nou viitor pentru România.

La 12 aprilie 1989, conform declarațiilor făcute de Nicolae Ceaușescu, România scăpase de datoria care se ridica la 21 miliarde de dolari. Mai mult, țara noastră mai avea de recuperat 2,5 miliarde de dolari. Aceștia nu au mai fost niciodată recuperați.

„România nu mai plătește tribut nimănui”, a spus atunci Ceaușescu.

Martin Armstrong, fostul președinte al Princeton Economics International Ltd., a afirmat, în cadrul unei conferințe susținute în Philadelphia – SUA, că România este singura țară care și-a plătit datoria externă.

Ridicând problema politicii împrumuturilor fără sfârșit promovată la nivel global după Al Doilea Război Mondial, un lucru pe care îl consideră foarte straniu, spune următoarele: „Singura țară care și-a plătit datoria a fost România, în anii '80. Atât. Este singura excepție pe care am găsit-o!”

La 30 de ani distanță, România este profund îndatorată. Pe 13 aprilie 2018, Banca Națională a României a anunțat că datoria externă a României a depășit 95 de miliarde de euro, cu 2 miliarde mai mult față de decembrie 2017.

Iată o parte din discursul fostului șef de stat român din aprilie 1989:

„Zilele de 12-14 aprilie marchează, se poate spune, o deplină independență economică și politică a României! Pentru prima dată în istoria sa îndelungată, România nu mai are nicio datorie externă, nu mai plătește tribut nimănui și este cu adevărat independentă și economic, și politic!

La sfârșitul lunii martie am lichidat datoria externă a țării, care în 1980 reprezenta peste 11 miliarde de dolari. În total, din 1975 până în martie 1989 am plătit circa 21 de miliarde de dolari, din care dobânda reprezintă peste 7 miliarde de dolari. În acestea nu sunt cuprinse datoriile pe care le-am avut în ruble și care, de asemenea, au fost de mult achitate.

În prezent, țara noastră are de încasat din creditele pe care le-a acordat diferitelor state peste 2,5 miliarde de dolari.”

„Plata datoriei externe a cerut, fără nici o îndoială, eforturi mari. A trebuit să acționăm în așa fel încât să asigurăm atât dezvoltarea generală a țării, cât și lichidarea treptată, în această perioadă, a întregii datorii, să luăm totodată măsurile necesare pentru întărirea continuă a ordinii și disciplinei. După cum este cunoscut, din 1980 până în prezent, situația economică mondială a fost foarte complexă și gravă. S-a înrăutățit continuu situația țărilor în curs de dezvoltare, ale căror datorii externe sunt astăzi de peste 1.300 de miliarde de dolari.

Adoptând hotărârea de a plăti în acest deceniu întreaga datorie externă, am pornit de la faptul că numai prin lichidarea acesteia vom putea să asigurăm deplina independență economică și politică, să înfăptuim neabătut Programul partidului de făurire a societății socia­liste multilateral dezvoltate și să creăm condițiile necesare înaintării ferme a României spre comunism!”

„Totodată, am stabilit să acționăm în așa fel încât să asigurăm dezvoltarea economico-socială a patriei și ridicarea continuă a nivelului de trai material și spiritual al poporului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X