Editura Evenimentul si Capital

Apocalipsa radioactivă de cum 30 de ani: Cum a aflat Ceauşescu adevărul despre Cernobâl | VIDEO

Cernobâl. Totul s-a petrecut la 26 aprilie 1986, ora locală 1:22 minute și 44 de secunde
Autor: | | 0 Comentarii | 5293 Vizualizari

„Nu trebuie să aşteptăm, să urmărim din ce direcţie va bate vântul şi să vedem dacă va duce la alţii radiaţiile sau le va opri la noi. Nu aceasta este soluţia! Soluţia este să înlăturăm din Europa cât mai repede armele nucleare!"…

Astfel se exprima Ceaușescu, în mai 1986, în cadrul cuvântării rostite la Adunarea solemnă organizată cu prilejul aniversarii a 65 de ani de la făurirea PCR, Nicolae Ceauşescu. Adevăratul „context” al discursului nefiind aniversarea, ci întâmplarea (dacă poate fi numită așa) sinistră din acel an.

A distrus vieţile a milioane de oameni. Iar românii care îşi amintesc acea perioadă nu uită uşor faptul că, în apropierea ţării noastre s-a petrecut cel mai mare dezastru nuclear produs in istoria omenirii. Este vorba despre accidentul nuclear de la Cernobâl, produs în anul 1986. Radiaţiile au fost de 400 de ori mai puternice decât cele eliberate în cazul bombei de la Hiroshima. Totul s-a petrecut la 26 aprilie 1986, ora locală 1:22 minute și 44 de secunde. În cursul unei încercări la putere scăzută, cerută de autoritatea centrală de la Moscova, reactorul numarul 4 al centralei ucrainene de la Cernobâl (110 km nord de Kiev) a atins în câteva secunde o putere de 100 de ori valoarea nominală.

Urmările dezastrului

Reactorul a fost distrus. O cantitate de radioactivitate de ordinul a 12 exabecquereli (-300 Mci) a fost eliberată în atmosferă timp de circa zece zile, contaminând într-o măsură semnificativă o zonă de 150.000 kilometri pătraţi, locuită de aproximativ 6 milioane de persoane şi provocând o creştere a radioactivitaţii în cea mai mare parte a Europei. Înainte de Cernobâl se mai întâmplaseră două accidente majore: în 1957, cel al reactorului UNGG de la Windscale, Marea Britanie, şi în 1979 cel al reactorului REP nr. 2 de la centrala Three Mile Island din SUA. Fiecare dintre cele două accidente au fost clasificate pe nivelul 5 al scării internaţionale a evenimentelor nucleare creată după Cernobâl- scara INES, care cuprinde 8 niveluri (de la 0 la 7).

Repercusiunile acestui accident se resimt şi astăzi, potrivit celor care continuă să abordeze acest subiect -  în continuare de actualitate prin dicuţiile şi controversele pe care le-a generat de-a lungul timpului.

Malformaţii, cancer şi zeci de boli incurabile au fost rezultatul dureros al exploziei. „Generaţia tinerilor care au acum vârsta tristei aniversari, cu siguranţă, are neliniştile şi căutarile ei. Părinţii şi-au crescut cu teama incertitudinii copiii, pândind în orice moment urmările dezastrului asupra evoluţiei copilului lor”, se comentează, spre exemplu, în unul din forumurile de pe net, care abordează acest subiect. În plus, se comentează mult pe marginea faptului că „Ceauşescu a aflat adevărul, iar poporul a aflat adevărul din auzite”.

"Mass-media" vremii a lucrat pentru cine trebuia

În presa României anului 1986, accidentul a fost relatat sumar. Dar "mass-media" vremii a lucrat pentru cine trebuia. Adică pentru Ceauşescu. În ţara noastră, abia după patru zile de la accident, Ceauşescu a convocat o şedinţă a Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist

În iunie 1986, o broşură de "uz intern", intitulată "Avaria de la centrala atomoelectrică de la Cernobâl - Relatări şi informaţii difuzate de mijloacele de informaţie în masă. Selecţie întocmită cu consultarea specialiştilor Comisiei de partid si de stat pentru supravegherea şi controlul calităţii mediului înconjurător", analiza accidentul. "Staţiile internaţionale de control care urmaresc nivelul radiaţiilor în diferite regiuni ale lumii au constatat că norul radioactiv format după avarie s-a deplasat mai întâi spre vest-nord-vest, afectând Bielorusia, Polonia, Republicile Baltice şi Ţările scandinave, apoi, după schimbarea direcţiei vântului, a atins România, Ungaria, Austria, RFG, extinzându-se asupra întregii Europe, ajungând până în SUA, Canada şi Israel, conţinutul radioactiv reducându-se în funcţie de timp şi de distanţă.(...)

Aprecieri favorabile

Atitudinea şi acţiunile României în contextul evenimentului de la Cernobâl şi al urmărilor acestuia au fost apreciate favorabil de numeroşii experţi care ne-au vizitat ţara (...). Iniţiativele operative şi prezenţa directă a şefului statului român, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, la conducerea activităţii de limitare a contaminării radioactive şi de prevenire a efectelor acesteia (...) a produs o puternică impresie asupra observatorilor. S-au exprimat, totodată, deosebite elogii faţă de activitatea desfăşurată de tovarăşa academician doctor inginer Elena Ceauşescu, prim-viceprim-ministru al guvernului, preşedintele Consiliului Naţional al Ştiinţei şi Învăţământului, de organizare şi conducere nemijlocită a Comisiei de partid şi de stat pentru supravegherea şi controlul calităţii mediului înconjurător (...)”.

La 12 mai, ţările membre ale Comunităţii Economice Europene suspendau până la 31 mai importurile de produse proaspete provenind din URSS, Ungaria, Polonia, România, Bulgaria, Cehoslovacia şi Iugoslavia. De asemenea, o serie de ţări din Orientul Mijlociu au adoptat măsuri similare. (...) Ţările CEE şi-au sfătuit cetăţenii să nu se ducă în Lituania, la Kiev şi în vestul Ucrainei, şi nici în Bielorusia. (...) Ambasadorul Romaniei la Bruxelles arăta că în România au fost luate toate măsurile necesare pentru a combate o eventuală contaminare radioactivă...Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, Hans Blix, releva că accidentul survenit la centrala nucleara sovietică din Ucraina cităm: „A oprit avântul energiei nucleare. (...) Accidentul de la Cernobâl nu a provocat mai mulţi morţi decât meciul de fotbal de la Heysel, în urmă cu un an”...În mai 1986, în cadrul cuvântării rostite la Adunarea solemnă organizată cu prilejul aniversarii a 65 de ani de la făurirea PCR, Nicolae Ceauşescu spunea următoarele: “Nu trebuie nici să se exagereze, dar nici să se diminueze pericolul radiaţiilor nucleare. Deşi există o tristă experienţă după Hiroşima. (...) Nu trebuie să aşteptăm, să urmărim din ce direcţie va bate vântul şi să vedem dacă va duce la alţii radiaţiile sau le va opri la noi. Nu aceasta este soluţia! Soluţia este să înlăturăm din Europa cât mai repede armele nucleare!"…

De-a lungul timpului s-a format o aşa-numită industrie, reactualizată în jurul temei „apocalipsei radioactive de la Cernobâl”. Tragedia de la Cernobâl a fost numită "un dezastru neterminat", locurile, pe o rază de circa 70 de kilometri, fiind considerate ostile vieţii, conform specialiştilor, pentru sute de ani de acum încolo.

Epilog

Oraşul Pripiat se află la un kilometru și jumătate de centrala nucleară de la Cernobâl. Aici locuiau, în momentul exploziei, aproximativ  50.000 de oameni. Astăzi sunt mai puţin de 100 de oameni, cei mai mulţi supravegetori la Centrală, iar restul, suflete rătăcite care s-au întors la casele lor, în ciuda pericolului, pentru că erau prea săraci pentru a-şi continua existenţa în altă parte. În acest decor apocaliptic, oricât ar părea de ciudat, vin în prezent curioși. Deoarece există agenţii de turism care organizează excursii pentru amatorii de senzaţii tari. Iar mulţime de oameni din întreaga lume, fie prin intermediul agenţiilor de turism, fie pe cont propriu, vin să vadă cu ochii lor Apocalipsa...
Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate