Editura Evenimentul si Capital

Apel din inimă al dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină: „Înainte să plecați în vacanță, veniți să dați o pungă de sânge!”

Autor: | | 0 Comentarii | 1982 Vizualizari

La sfârșitul lunii mai, pentru cei mai mulți dintre români urmează o minivacanță, prilejuită de Ziua Copilului, când, cu mic, cu mare, se fuge din oraș la mare, la munte sau aiurea. Pentru alți români, suferinzi, dependenți de sângele nostru, acest respiro de cinci zile e prilej de neliniști. Sau de moarte

Ușa Centrului de Transfuzie Sanguină din București (Str. Doctor Constantin Caracaș, 2) era ieri deschisă, dar în lumina galbenă a soarelui de mai prea puține siluete îi treceau pragul. Până la 11.30, 90 de donatori își dăduseră nobilul sânge, iar cadrele medicale mai strânseseră 45 de punguțe „pe teren”. „Puțin, prea puțin”, consideră dr Doina Goșa, directorul centrului.


FOTO: Doina Goșa„Unde mai pui că, atunci când tragem linie, după analizele finale, mai dispar de pe listă o mulțime de nume... Înseamnă că la sfârșitul lunii va fi prăpăd”, se plânge doamna Doina, medic trecut prin furcile „Colectivului”. „Atunci, românii s-au mobilizat, au venit să doneze cu miile, i-a impresionat drama acelor tineri arși în club. Problema noastră e că strângem rândurile doar în momente de cumpănă, când ne copleșesc tragediile. Uitați, cifrele spun că doar 2% dintre români donează sânge. Suntem pe ultimul loc în Europa. În Ungaria, de exemplu, 4% dintre cetățeni merg să doneze. În Olanda - 9%. Ehe...”.

Program prelungit pentru donatori

Îngrijorarea medicului e legitimă, iar nevoia de sânge, imediată. La sfârșitul lunii mai, când se sărbătorește Ziua Copilului, urmează o minivacanță de cinci zile. „Ceo să facem atunci? Pentru că noi suntem prizonierii sângelui! Nu este un medicament pe care să-l inventăm sau pe care să-l cerem, în stradă - dacă e nevoie - , autorităților. Nu! Avem sânge doar dacă donează românii. Așa că, înainte să plecați în concediu, veniți, oameni buni, și donați sânge! Pentru că pacienții nu intră în vacanță. Ei depind în continuare de gestul vostru nobil. În acest sens, vineri, 2 iunie, în intervalul orar 7.30-15.00, Centrul va fi deschis, pentru a strânge cât mai mult sânge. Apelul este valabil și pentru perioada iulie-august”, ne-a explicat dr Doina Goșa.

Este bine sau este rău că se dau bani donatorilor?

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate