Editura Evenimentul si Capital

Apa Nova - Compania de Ape Bucureşti investeşte 29 de milioane de euro anul acesta în reţeaua de apă şi canalizare

Autor: | | 0 Comentarii | 398 Vizualizari

La ultima dezbatere publică, organizată de Apă Nova - Compania de Ape Bucureşti în aprilie, managerii anunţau un program de investiţii majore pe 2017 în reţeaua de apă şi canalizare în valoare de 29 de milioane de euro.

Investiţiile sunt singură soluţie, potrivit specialiştilor, pentru ca reţeaua veche de peste 100 de ani de apă şi canalizare a Bucureştiului să funcţioneze normal. Apa Nova - Compania de Ape Bucureşti este pregătită şi capabilă să facă aceste investiţii în perioada următoare. Valoarea investiţiilor: 29 de milioane de euro numai anul acesta. Pentru a evita neplăcerile, Apa Nova solicită şi se bazează şi pe sprijinul bucureştenilor ca să nu mai fie aruncate tot felul de reziduuri în canalizare. Cât priveşte calitatea apei, Apa Nova garantează că apă livrată de companie respectă toate standardele de calitate şi prin programul extins "a două ţeavă" şi arată că grijă faţă de apa noastră cea de toate zilele este reală şi o prioritate pentru companie.

Reţelele vechi de transport ale apei, felul în care românul înţelege să folosească sistemul de canalizare, deversând substanţe care erodează puternic ţevile prin care curge apa astfel poluată sunt principalele provocări cu care se confruntă compania care a concesionat sistemul de alimentare cu apă şi sistemul de canalizare din Bucureşti: Apa Nova.

Din perspectivă tehnică, ceea ce se întâmplă în prezent legat de reţeaua de canalizare, avariile care mai apar din când în când, sunt determinate de mai mulţi factori.

Pe de o parte, este vorba despre uzura fizică a reţelei şi de faptul că până în anul 2000 s-a investit foarte puţin în reabilitare şi modernizare. În Bucureşti vorbim despre o reţea care pe alocuri a fost construită în jurul anului 1900 dar şi de reţele de canalizare ceva mai noi, construite în regimul comunist. Or, în general, dacă o reţea este bine construită şi corect utilizată, are o durată de viaţă între 50 şi 80 de ani. Cât de depăşită din punct de vedere al uzurii este reţeaua de canalizare din Bucureşti? Toate zonele centrale, unde canalizarea a fost construită în 1940, deja au peste 80 de ani. Reţelele foarte vechi de canalizare, chiar dacă au fost bine construite, nu au fost întreţinute corespunzător de-a lungul timpului şi nu se află întro stare bună.

Zeama de varză – duşmanul reţelei de canalizare.

Pe de altă parte, modul de utilizare a reţelei de canalizare a condus la deteriorarea prematură a acesteia. În România nu a existat o educaţie în acest sens.

„Doar în ultimii ani, după ce au apărut directivele de mediu se acordă o mai mare atenţie, dar până acum reţeaua de canalizare era privită doar ca o ţeavă care transportă deşeuri, fără legătură cu partea de mediu”, a declarat pentru EVZ Mihai Savin, Director General Adjunct Clienţi.

„Lipsa de preocupare pentru mediu a fost alaturi de unele considerente economice unul dintre motivele pentru care sistemul de canalizare a fost conceput in sistem unitar si nu divizor, adică prin aceeaşi conductă se transportă şi apa ce provine din precipitatii dar şi apa uzata menajeră.

 

Or, pentru că nu este utilizată corespunzător, reţeaua de canalizare care este construită din diverse materiale, evident că se deteriorează.  Anumite tipuri de apă uzată menajeră, care conţine diverse substanţe, agresează reţeua de canalizare. Asta s-a întâmplat în diverse locaţii, cum a fost avaria de la Ștefan cel Mare. Acolo vine o apă uzata neepurată, de la Spitalul Floreasca, care acţionează destul de agresiv asupra retelei de canalizare, canalul fiind construit din beton”, a completat acesta.

Există foarte multe exemple de substanţe continute de apa uzata care afecteaza şi în cele din urmă distrug reţeaua de canalizare: azotul, hidrogenul sulfurat etc.

Cu titlu de exemplu, primăvara, varza de la butoi aruncata de oameni in reteau de canalizare impreuna cu apa ,contine conţine multe săruri ce nu fac bine reteli de canalizare. La fel si iarna cand grasimea aruncata de la canalizare congeleaza generand infundari, ceea ce îngreunează intervenţia specialiştilor.

Revizii în timp urgent

Ținând cont de starea reţelei, apar accidente, însă echipele de intervenţie trebuie să reasigure realimentarea cu apă în cel mult şase ore. „Dacă ar dura mai mult, obligaţia este să venim să aducem apă îmbuteliată, să asigurăm sursa alternativă de apă. Și acum avem un stoc de 10.000 de sticle. Dacă este vorba de zone mari afectate, folosim cisterne speciale de transport pentru apă, foarte curate, şi le plasăm în diverse zone, anunţând lumea că se poate alimenta gratuit. Cazuri de împărţit apă îmbuteliată nu am avut, cazuri cu cisternă am avut, dar mai demult”, spune Mihai Savin. Multe accidente de apă nu s-au întâmplat din cauza Apa Nova. De exemplu, o avarie a fost generată de intervenţia celor care încercau să repare o ţeavă de gaze.

25 de milioane de euro investite anual în sistemul de canalizare şi sistemul de alimentare cu apă 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate