Anunț ȘOC de la ministrul Apărării: România se confruntă zilnic cu ATACURI cibernetice RUSEȘTI. Suntem în RĂZBOI economic cu MOSCOVA

Anunț ȘOC de la ministrul Apărării: România se confruntă zilnic cu ATACURI cibernetice RUSEȘTI. Suntem în RĂZBOI economic cu MOSCOVA

România se confruntă zilnic cu agresiuni rusești în Marea Neagră și este nevoită să respingă un val de atacuri cibernetice și interferențe politice, a spus ministrul Apărării, Mihai Fifor, într-un interviu acordat agenției Associated Press.

Fifor a mai spus că Rusia „a devenit practic vecina” României după anexarea peninsulei Crimeea, unde rușii își consolidează prezența militară fără încetare. Ministrul român a mai declarat că țara sa plănuiește să mărească până la 2% din PIB cheltuielile pentru apărare anul acesta, de la 1,81% în 2017, ca să demonstreze că este „un pilon de stabilitate și securitate al regiunii” și un avanpost de avertizare pentru aliații din NATO.

"Nu cred că există o singură zi fără o provocare din partea Rusiei în spațiul aerian sau în apele teritoriale ale României, dar guvernul lucrează să descurajeze cât mai eficient aceste acțiuni", a spus ministrul român al Apărării.

Fifor a declarat că România se confruntă cu "ingerințe în zona politică, interferențe cu minoritățile și război economic" din partea Rusiei, care include opoziția față de construirea unei conducte care va diminua dependența de gazul rusesc. Conducta, din Bulgaria în Austria prin România și Ungaria, ar putea permite României să devină un exportator major de gaz prin conectarea rezervelor sale offshore în Marea Neagră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fifor a mai anunțat că România va mări numărul soldaților trimiși în Afganistan, care oferă instruire, consiliere și asistență forțelor de securitate locale. Fifor a propus majorarea numărului la 900, de la 700 câți sunt în present, în așteptarea aprobării primului organ de apărare al țării și a Parlamentului.

Un număr de 8.000 de angajați au fost pensionați sau au părăsit forțele armate anul trecut, în timp ce guvernul a aprobat 6 400 de noi locuri de muncă în armată care vor fi ocupate până la sfârșitul anului 2018, a afirmat el. Membrii NATO au convenit în 2014 să cheltuiască 2% din produsul lor intern brut pentru apărare într-un deceniu.