Antidot universal? Bureţii care CURĂŢĂ sângele de toxine au apărut în Nature Nanotechnology

Antidot universal? Bureţii care CURĂŢĂ sângele de toxine au apărut în Nature Nanotechnology

Un fel nano-bureţi capabili să absoarbă din sânge o gamă largă de toxine - venin de albină, de şarpe, dar şi toxine bacteriene produse de microbi periculoşi, au fost creaţi de inginerii de la Universitatea California - San Diego.

Inginerii consideră că dispozitivul ar putea acţiona ca un antidot în multe cazuri de îmbolnăviri datorate substanţelor cu acţiune toxică. Nano-bureţii pot îndepărta din sânge nu numai veninul de şarpe şi de insecte, dar şi toxine produse de bacterii virulente, inclusiv E .coli sau MRSA.

Acţiunea nano-bureţilor a fost studiată pe şoareci, constatându-se că pot neutraliza acele toxine ce distrug celulele prin formarea de pori în membrana acestora. Spre deosebire de alte tratamente anti-toxine, care trebuie personalizate în funcţie de tipul toxinei în cauză, nano-bureţii pot absorbi diferite toxine ce formează pori, indiferent de structura lor moleculară.

Monomeri de melitină

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiind efectul în cazul unei toxine numite alfa-hemolizină, produsă de MRSA (un stafilococ rezistent la antibiotice, foarte periculos), cercetătorii au constatat că, dacă erau preinoculaţi cu nano-bureţi, 89% dintre şoarecii de experienţă supravieţuiau dozelor letale de toxină. Dacă nano-bureţii erau introduşi în sânge după administrarea dozei letale, rata de supravieţuire era de 44%. Iar administrarea simultană a alfa-hemolizinei şi a nano-bureţilor în proporţie de 70:1 (70 de molecule de toxină la 1 nano-burete) neutraliza complet toxina, fără a produce nicio vătămare vizibilă. Rezultatele au fost publicate în Nature Nanotechnology.

Fiecare nano-burete are un diametru de cca. 85 nanometri şi este fabricat dintr-un miez de polimer biocompatibil, învelit în segmente de membrană de eritrocit. Numărul de molecule de substanţe toxice ce pot fi absorbite de un nano-burete depinde de tipul toxinei: cca. 85 de molecule de alfa-hemolizină produsă de MRSA, 30 de streptolizină-O şi 850 de monomeri de melitină, care intră în componenţa veninului de albină.