Editura Evenimentul si Capital

Anti-anti-defăimare. De ce legea dlui Dragnea nu e doar proastă, ci de-a dreptul periculoasă

Sever Voinescu
Autor: | | 10 Comentarii | 1462 Vizualizari

S-a creat în societatea românească un adevărat front împotriva unei inițiative legislative a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

 Fie și din acest motiv, am citit cu atenție propunerea celui dintîi dintre pesedei. M-am înfiorat, dar nu neapărat din motivele în general evocate. Proiectul, care și-a modificat ușor numele în cursul procesului legislativ și acum se cheamă „Lege privind asigurarea toleranței față de diferențele de grup”, cunoscut însă de toată lumea drept „Legea anti- defăimare”, este atacat frenetic pe două direcții. Motivul principal pentru care toată lumea a sărit împotriva inițiativei dlui Dragnea este acela al cenzurii - se instituie o limitare nefirească a liberei exprimări. Poate da, poate nu - acest argument a fost mult dezbătut, iar discuțiile despre limitele liberei exprimări nu au sfîrșit, așa că nu mă voi referi la acest argument. În al doilea rînd, legea a fost criticată pentru că introduce o supra-reglementare. S-a spus că există deja în legislația noastră suficiente mijloace de apărare a valorilor de care se ocupă, cu îngrijorare și simț de răspundere, legea dlui Dragnea. Dacă în privința primului argument ar mai fi de discutat, în privința celui de-al doilea argument nu prea avem ce discuta. Așa este. Mecanismele imaginate de dl Dragnea pentru protecția demnității cuiva atacat pe criterii de apartenență la un „grup social” dublează ceva ce există deja. Pe mine, însă, chiar mai mult decît supra-reglementarea, mă îngrijorează filozofia însăși a legii.

În esență, legea instituie un mecanism prin care se sancționează, dar se și dezvoltă o întreagă strategie instituțională pentru o diminua ceva ce legiuitorul numește „defăimare socială” definită ca „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social”, unde „grupul social” este „o categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”. S-a spus, pe bună dreptate, că punerea în situație de inferioritate este ceva extrem de vag și ține, în fond, de percepția subiectivă a fiecăruia. Știu omeni care se simt puși în situații de inferioritate de o privire și alții care, în fața unei înjurături odioase, rîd și trec mai departe. Legea dlui Dragnea stabilește, însă, că această punere în inferioritate se apreciază nu neapărat de cel vizat, ci de o instituție a statului, un fel de Poliție a antidiscrimnării, ce se va înființa ca un departament în cadrul Consiliului pentru Combaterea Discriminării sub un nume absolut orwellian: Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței. Acest Departament va elabora Ghiduri de comportament, prin care vom fi anunțați ce e voie și ce nu e voie să spunem și să faceam ca să nu lezăm demnitatea cuiva. I se vor supune, pe această linie, instituțiile statului, de la Guvern la Consiliile Locale, de la Televiziunea Publică la Agenția Funcționarilor și unitățile de învățămînt, toate.

Legea dlui Dragnea vrea să oficializeze ceva ce este 100% subiectiv. O legea corectă, așa cum e cea deacum, lasă pe cel care se simte ofensat să acționeze. Cine se simte ofensat, are mijloacele să meargă la judecător și săși facă dreptate - așa sună o lege democratică. O lege cu parfum totalitar, însă, așa cum e cea a dlui Dragnea, face un Departament al Demnității care decide el ce e ofensator și ce nu.

Cel mai dureros este că această lege ajunge la un pas de a opri spunerea adevărurilor. De altfel, legea nici măcar nu distinge după acest criteriu. Vrea să spună, de fapt, că adevărul poate leza și atunci e mai bine să minți. Nu vom putea, de pildă, să spunem că cei mai mulți membri ai unui grup etnic nu se spală și cam put, deși e purul adevăr. Nu vom putea spune că membrii unei categorii de vîrstă nu mai pot munci pentru că nu-i mai țin puterile, deși e evident că așa se întîmplă. O asemenea afirmație îi va plasa, însă, în „inferioritate” și va trebui trecută sub tăcere, chiar dacă nu este o ofensă la adresa nimănui. Nu vom putea spune că membrii unei anumite biserici sînt mai înclinați spre terorism religios decît alții, chiar dacă așa e. Nu vom putea spune nici măcar că un aparținător al categoriei sociale a maneliștilor bogați cultivă prostul gust și mitocănia. Nu mai vorbesc de aberația cu boala cronică necontagioasă. Voi putea să strig în gura mare că X suferă de o boală venerică (boala contagioasă, dar care nu e cronică) - după dl Dragnea așa ceva nu-l pune pe cel bolnav într-o situație de inferioritate. În schimb, dacă spun că suferă de sinuzită cronică, asta îl poate pune pe bolnav în inferioritate și risc să mă ia la scărmănat Departamentul Demnității.

Filozofia acestei legi este aceea a corectitudinii politice occidentale. Ravagiile pe care corectitudinea politică le-a produs în relațiile dintre oamenii liberi, în țesutul social firesc, sînt încă greu de evaluat. Nu știm bine dacă a oprit cît de cît discriminarea și rasismul (căci asta și-a propus), dar știu că a născut un nou comunism. Ca să nu spun că, într-un sens, chiar l-a salvat de la dispariție pe cel vechi. Dl Dragnea servește, mîndru, acest spirit. Și mi se pare că nu știe ce face...

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate