Editura Evenimentul si Capital

Anti-anti-defăimare. De ce legea dlui Dragnea nu e doar proastă, ci de-a dreptul periculoasă

Sever Voinescu
Autor: | | 10 Comentarii | 1474 Vizualizari

S-a creat în societatea românească un adevărat front împotriva unei inițiative legislative a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

 Fie și din acest motiv, am citit cu atenție propunerea celui dintîi dintre pesedei. M-am înfiorat, dar nu neapărat din motivele în general evocate. Proiectul, care și-a modificat ușor numele în cursul procesului legislativ și acum se cheamă „Lege privind asigurarea toleranței față de diferențele de grup”, cunoscut însă de toată lumea drept „Legea anti- defăimare”, este atacat frenetic pe două direcții. Motivul principal pentru care toată lumea a sărit împotriva inițiativei dlui Dragnea este acela al cenzurii - se instituie o limitare nefirească a liberei exprimări. Poate da, poate nu - acest argument a fost mult dezbătut, iar discuțiile despre limitele liberei exprimări nu au sfîrșit, așa că nu mă voi referi la acest argument. În al doilea rînd, legea a fost criticată pentru că introduce o supra-reglementare. S-a spus că există deja în legislația noastră suficiente mijloace de apărare a valorilor de care se ocupă, cu îngrijorare și simț de răspundere, legea dlui Dragnea. Dacă în privința primului argument ar mai fi de discutat, în privința celui de-al doilea argument nu prea avem ce discuta. Așa este. Mecanismele imaginate de dl Dragnea pentru protecția demnității cuiva atacat pe criterii de apartenență la un „grup social” dublează ceva ce există deja. Pe mine, însă, chiar mai mult decît supra-reglementarea, mă îngrijorează filozofia însăși a legii.

În esență, legea instituie un mecanism prin care se sancționează, dar se și dezvoltă o întreagă strategie instituțională pentru o diminua ceva ce legiuitorul numește „defăimare socială” definită ca „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social”, unde „grupul social” este „o categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”. S-a spus, pe bună dreptate, că punerea în situație de inferioritate este ceva extrem de vag și ține, în fond, de percepția subiectivă a fiecăruia. Știu omeni care se simt puși în situații de inferioritate de o privire și alții care, în fața unei înjurături odioase, rîd și trec mai departe. Legea dlui Dragnea stabilește, însă, că această punere în inferioritate se apreciază nu neapărat de cel vizat, ci de o instituție a statului, un fel de Poliție a antidiscrimnării, ce se va înființa ca un departament în cadrul Consiliului pentru Combaterea Discriminării sub un nume absolut orwellian: Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței. Acest Departament va elabora Ghiduri de comportament, prin care vom fi anunțați ce e voie și ce nu e voie să spunem și să faceam ca să nu lezăm demnitatea cuiva. I se vor supune, pe această linie, instituțiile statului, de la Guvern la Consiliile Locale, de la Televiziunea Publică la Agenția Funcționarilor și unitățile de învățămînt, toate.

Legea dlui Dragnea vrea să oficializeze ceva ce este 100% subiectiv. O legea corectă, așa cum e cea deacum, lasă pe cel care se simte ofensat să acționeze. Cine se simte ofensat, are mijloacele să meargă la judecător și săși facă dreptate - așa sună o lege democratică. O lege cu parfum totalitar, însă, așa cum e cea a dlui Dragnea, face un Departament al Demnității care decide el ce e ofensator și ce nu.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate