Editura Evenimentul si Capital

Antena 3 şi Oana Stancu, reclamaţi la CNA de cele mai importante ONG-uri

Oana Stancu
Autor: | | 20 Comentarii | 6494 Vizualizari

Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România şi Expert Forum au adresat Consiliului Naţional al Audiovizualului o sesizare prin care solicită sancţionarea urgentă a “derapajelor evidente ale postului Antena 3”. “Solicităm CNA celeritate în a analiza difuzarea de către Antena 3 a textului scrisorii semnate de Oana Stancu Zamfir, adresată unui minor, fiica jurnalistului Dan Tăpălagă”, arată cele trei organizaţii neguvernamentale într-o sesizare comună înaintată CNA.

“Considerăm că gestul Oanei Stancu Zamfir este incalificabil atât din perspectiva eticii profesionale, cât şi din cea a traumelor psihice pe care le poate provoca unui minor. Implicarea în disputele publice a minorilor este un fapt deosebit de grav şi descalificant, care trebuie penalizat”, se precizează în sesizare.

 Textul integral al sesizării (sursa: Revista 22)

 

Domnului Răsvan Popescu

Vicepreședinte

Consiliul Național al Audiovizualului

SESIZARE

Ne adresăm CNA în calitatea sa de unică autoritate de reglementare și control asupra spațiului audiovizual. Considerăm că postul de televiziune Antena 3 a depășit cu mult limitele prevăzute de lege și de codul audiovizualului.

Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.” Așa prevede art. 30 (6) din Constituția României.

 

Cerem Consiliului Național al Audiovizualului să-și îndeplinească rolul de garant al interesului public, al informării corecte şi libertăţii de conştiinţă şi să sancționeze derapajele evidente ale postului Antena 3. Consiliul Național al Audiovizualului are obligația dată de lege de a corecta drumul ales de către acest post. Licența audiovizuală pe care CNA i-a acordat-o nu este un bun privat, ci un act juridic eliberat de statul român, cu anumite condiții, pe care acest post în mod vădit le încalcă adesea, cu aprobarea tacită a CNA.

 

Așa cum s-a reunit de urgență pentru audierea conducerii Antena Grup și apoi pentru întâlnirea cu conducerea ANAF, special dedicată acestui trust de presă, solicităm CNA celeritate în a analiza difuzarea de către Antena 3 a textului scrisorii semnate de Oana Stancu Zamfir, adresată unui minor, fiica jurnalistului Dan Tăpălagă.

 Prin difuzarea audiovizuală a scrisorii ca atare, prin adresarea directă la televizor către un copil de zece ani în legătură cu lucruri care îl vizează critic pe tatăl său și care îi depășesc evident puterea de înțelegere, prin devoalarea identității fetiței lui Dan Tăpălagă, considerăm că postul Antena 3 a încălcat grav dreptul la viață privată, la demnitate umană și prevederi care vizează protecția minorilor.

 Considerăm că gestul Oanei Stancu Zamfir este incalificabil atât din perspectiva eticii profesionale, cât şi din cea a traumelor psihice pe care le poate provoca unui minor. Implicarea în disputele publice a minorilor este un fapt deosebit de grav şi descalificant, care trebuie penalizat.

 Cerem, așadar, CNA să își îndeplinească misiunea cu care a fost învestit de lege și în relație cu postul Antena 3, nu doar cu alte posturi de televiziune.

 Cerem CNA să aibă în vedere analizarea emisiunilor de la Antena 3 care au vizat „scrisoarea către fiica lui Dan Tapalagă” în considerarea următoarelor articole, cu titlu sancționatoriu:

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate