Editura Evenimentul si Capital

UPDATE: ANSVSA: "Virusul gripei aviare (H5N8) confirmat în România la păsări sălbatice și la cele domestice din 9 gospodării, în ultimele 3 luni"

Pasarie sălbatice transmit virusul, așa că nu trebuie să vină în contact cu păsările din gospodării.
Autor: | | 0 Comentarii | 560 Vizualizari

Prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, a fost confirmată în țara noastră în mediul sălbatic și în 9 gospodării ale populației, în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, iar autoritățile recomandă, în acest context, ca toate păsările din gospodărie să fie ținute închise în perimetrul exploatației, anunță Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și de Siguranța Alimentelor – ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA -, a remis, vineri, un comunicat în care atrage atenția populației că toate păsările din gospodărie trebuie ținute închise în perimetrul exploatației, fără a le permite accesul la lacuri și bălți, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice, care transmit virusul gripei aviare H5N8.

UPDATE ora 15.26: „Avem probeleme legate de două boli foarte importante, una este cea a gripei aviare care evoluează în România și avem deja 44 de cazuri și 7 focare, dar păsări sălbatice și la gospodăriile populației. Eforturile noastre se duc în a le menține în această zonă, unde se procedează deja la eliminarea acestor focare și la împiedicarea transferului acestora la exploatațiile profesionale, în zonele de maxim risc. Ungaria suportă un episod extrem de sever de gripă aviară deoarece virusul a intrat în exploatațiile profesionale și a generat pierderi semnificative. Din fericire, la momentul acesta, România gestionează acest fenomen și nu avem afectate exploatații profesionale care să genereze pierderi economice", a explicat președintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, pentru Agerpres. 

De asemenea, rațele și gâștele domestice trebuie separate de alte păsări de curte, iar accesul în curtea păsărilor este limitat la o singură persoană. Totodată, este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri, iazuri, sau bălți.

ANSVSA anunță că până acum focare de gripă aviară evoluează și în: Cehia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Israel, Spania, Olanda, Polonia, Rusia, Ungaria, Elveția, Danemarca, Croația, Germania, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit al Marii Britanii și Ucraina, țări care au notificat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor — OIE de existența focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor, la păsări din mediul domestic și sălbatic.

Târgurile și expozițiile de păsări și animale ar putea fi suspendate

Dacă într-o exploatație există suspiciunea de boală se interzice organizarea pe teritoriul localității de piețe, târguri sau expoziții de păsări și animale, până la clarificarea situației”, notează ANSVSA.

„Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau la mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit. Toate cadavrele de păsări și mamifere, descoperite în locuri publice, se anunță, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană”, menționează ANSVSA

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate