Editura Evenimentul si Capital

UPDATE: ANSVSA: "Virusul gripei aviare (H5N8) confirmat în România la păsări sălbatice și la cele domestice din 9 gospodării, în ultimele 3 luni"

Pasarie sălbatice transmit virusul, așa că nu trebuie să vină în contact cu păsările din gospodării.
Autor: | | 0 Comentarii | 534 Vizualizari

Prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, a fost confirmată în țara noastră în mediul sălbatic și în 9 gospodării ale populației, în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, iar autoritățile recomandă, în acest context, ca toate păsările din gospodărie să fie ținute închise în perimetrul exploatației, anunță Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și de Siguranța Alimentelor – ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA -, a remis, vineri, un comunicat în care atrage atenția populației că toate păsările din gospodărie trebuie ținute închise în perimetrul exploatației, fără a le permite accesul la lacuri și bălți, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice, care transmit virusul gripei aviare H5N8.

UPDATE ora 15.26: „Avem probeleme legate de două boli foarte importante, una este cea a gripei aviare care evoluează în România și avem deja 44 de cazuri și 7 focare, dar păsări sălbatice și la gospodăriile populației. Eforturile noastre se duc în a le menține în această zonă, unde se procedează deja la eliminarea acestor focare și la împiedicarea transferului acestora la exploatațiile profesionale, în zonele de maxim risc. Ungaria suportă un episod extrem de sever de gripă aviară deoarece virusul a intrat în exploatațiile profesionale și a generat pierderi semnificative. Din fericire, la momentul acesta, România gestionează acest fenomen și nu avem afectate exploatații profesionale care să genereze pierderi economice", a explicat președintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, pentru Agerpres. 

De asemenea, rațele și gâștele domestice trebuie separate de alte păsări de curte, iar accesul în curtea păsărilor este limitat la o singură persoană. Totodată, este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri, iazuri, sau bălți.

ANSVSA anunță că până acum focare de gripă aviară evoluează și în: Cehia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Israel, Spania, Olanda, Polonia, Rusia, Ungaria, Elveția, Danemarca, Croația, Germania, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit al Marii Britanii și Ucraina, țări care au notificat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor — OIE de existența focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor, la păsări din mediul domestic și sălbatic.

Târgurile și expozițiile de păsări și animale ar putea fi suspendate

Dacă într-o exploatație există suspiciunea de boală se interzice organizarea pe teritoriul localității de piețe, târguri sau expoziții de păsări și animale, până la clarificarea situației”, notează ANSVSA.

„Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau la mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit. Toate cadavrele de păsări și mamifere, descoperite în locuri publice, se anunță, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană”, menționează ANSVSA

Virusul influenței aviare nu a fost confirmat, până acum, în exploatații avicole comerciale.

Având în vedere situația națională și internațională sub aspectul evoluției influenței aviare ANSVSA a dispus următoarele măsuri, pentru împiedicarea răspândirii bolii pe teritoriul României, după cum urmează: monitorizarea în permanență a statusului de sănătate la păsări domestice și sălbatice pe întreg teritoriul României. În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA-urilor județene și ANSVSA; au fost solicitate instituiri de protocoale de colaborare cu o serie de instituții implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăți ornitologice, Asociația Biosfera Delta Dunării, asociații de vânătoare etc.; o atenție deosebită și o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat provenite din țările unde au evoluat focare de influență aviară în ultima perioadă; a fost dispus pe întreg teritoriul României ca în cazul exploatațiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic, toate păsările să fie ținute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice; a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul României”, se arată în documentul citat.
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate