Versuri legionare pentru “Duvohnicul Neamului", la Mănăstirea Petru Vodă

Versuri legionare pentru “Duvohnicul Neamului", la Mănăstirea Petru Vodă

Doua filmuleţe postate pe site-ul Youtube conţin imagini cu zeci de măicuţe cântându-i “Sfântă tinereţe legionară" arhimandritului Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. Monahului, supranumit “Duhovnicul Neamului", i se intonează refrenurile Mişcării Legionare în februarie 2009 şi februarie 2011, la aniversările de 90, respectiv, 92 de ani.

Măicuţele care îi cântă părintelui Iustin Pârvu slujesc, cel mai probabil, la schitul “Adormirea Maicii Domnului" din cadrul aşezământului filantropic Petru Vodă. Mănăstirea cu acest nume este una de călugări şi a fost întemeiată în 1991 chiar de monahul Pârvu.

Versurile intonate de maici, scrise de poetul Radu Gyr, sunt considerate simboluri ale Mişcării Legionare, divinizând figura lui Corneliu Zelea Codreanu.

“Garda, Căpitanul / Ne preschimbă-n şoimi de fier / Ţara, Căpitanul / Şi Arhanghelul din cer [...] În prigoana orişicât de-amară / Cântăm şi ne gândim la Nicadori / Purtăm în crivăţ şi în soare / Lumini pentru biruitori / Pentru cei viteji zidim altare / Şi-avem doar gloanţe pentru trădători!", sunt câteva dintre versurile cântecului.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Reprezentaţiile" maicilor sunt prilejuite de două aniversări recente ale părintelui Pârvu – cea din 10 febraurie 2009 şi cea din 10 februarie 2011.

  • Figura charismatică a lui Corneliu Zelea Codreanu, iniţiatorul Mişcării Legionare din România, venerată în timpul vieţii de adepţi, este privită şi acum cu religiozitate de grupările de inspiraţie neolegionară şi anumite cercuri ale preoţimii ortodoxe, care îl numesc "omul care a atins perfecţiunea cerească", "ascet" sau "sfânt".
  • Prima victimă a legionarilor a fost şeful Consiliului de Miniştri, I.G. Duca, asasinat în Gara Sinaia de grupul Nicadorilor, în 1933. Motivul? Interzisese participarea legionarilor la alegerile din acel an. Aveau să urmeze, pe lista victimelor Mișcării, Armand Călinescu, Nicolae Iorga sau Virgil Madgearu.

Într-un mesaj trimis vineri Patriarhiei Române, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului se declară “mâhnit de promovarea unor cântece legionare în sfintele lăcaşe ale BOR", arătând că “Mişcarea Legionară este vinovată de masacrarea a mii de cetăţeni români care au avut singura vină de a fi născuţi evrei". Protestul MCA mai precizează că legionarii “au asasinat personalităţi politice şi intelectuale cu opinii democratice din România interbelică".

  • Solicitaţi vineri de EVZ să exprime un punct de vedere oficial în legătură cu imaginile de la Petru Vodă, reprezentaţii Patriarhiei Române şi ai Arhiepiscopiei Iaşi nu au răspuns până la această oră.

Cine este Iustin Pârvu

Născut pe 10 februarie 1919 în satul Petru Vodă, părintele Iustin Pârvu şi-a început viaţa monahală la mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În timpul războiului a slujit ca preot militar pe frontul de Est. În 1948, părintele a fost arestat la Roman pentru simpatiile sale legionare şi condamnat la 12 ani de închisoare, pedeapsa săvârşind-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. În 1964 este eliberat şi devine muncitor forestier. După doi ani, în 1966, revine la viaţa monahală, slujind la mănăstirile Secu şi Bistriţa.

După 1990, întemeiază mănăstirea de la Petru Vodă, iar în 2000 ridică un schit de maici lângă aşezământul iniţial, o casă de educaţie pentru copii şi un azil pentru bătrâni. Trei ani mai târziu, înfiinţează publicaţia “Glasul Monahilor", cunoscută pentru textele sale ultra-ortodoxe. Recent, părintele Pârvu s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai actelor biometrice, catalogate de monah ca "semne ale Satanei.