ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare. Pocora: Până când se pronunță instanța are dreptul să candideze

ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare. Pocora: Până când se pronunță instanța are dreptul să candideze

ANI precizează că Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare, întrucât prin decizie definitivă s-a stabilit că a fost în incompatibilitate şi astfel are interdicţie de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, respectiv până în 19 iunie 2015. În schimb, PNL spune că până la pronunțarea instanței, Diaconu poate candida.

Potrivit  ANI, lui Mircea Diaconu i se aplică sancţiunea prevăzută de dispoziţiile articolului 25, alineatul 2 din Legea 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, în cazul de faţă cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume până la 19 iunie 2015.

"Având în vedere cele de mai sus, menţionăm faptul că Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului European, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010", arată ANI, în documentul citat. PNL așteaptă decizia instanței În replică, purtătorul de cuvânt al PNL Cristina Pocora a afirmat că lista PNL pentru alegerile europarlamentare va fi depusă cel târziu la începutul săptămânii viitoare şi îl va include pe Mircea Diaconu, care are dreptul să candideze, până la o decizie a instanţei.

"Există o perioadă de contestaţii şi se vor pronunţa instituţiile abilitate. Dacă contestaţia va fi admisă vom acţiona atunci în consecinţă la momentul respectiv. Până atunci considerăm că domnul Diaconu are dreptul să candideze şi este un câştig pe lista PNL alături de ceilalţi candidaţi", a spus Cristina Pocora.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, liderul deputaţilor liberali George Scutaru a precizat că "PNL a făcut propunerea conştient fiind că pot exista contestări", dar că va respecta legea.

"Noi putem depune această listă. Ea poate fi contestată şi sperăm cât mai repede instanţele abilitate, mă refer la paşii de contestare, să ne dea posibilitatea ca să vedem dacă o asemenea candidatură este legală sau nu. În momentul în care vom avea un verdict, bineînţeles că PNL va respecta legea şi va retrage această candidatură. Dacă va exista o decizie (n.r. de retragere a unei candidaturi) va aparţine Biroului Politic. Este o listă pe care noi o depunem. Dacă sunt persoane care sunt contestate, pe termenele legale care curg cu celeritate, vom vedea care îndeplineşte procedurile legale şi care nu. Vom opera toate schimbările legale respectând legea şi hotărârea instanţelor abilitate", a adăugat Scutaru. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, aseară, la finalul reuniunii conducerii partidului lista PNL pentru alegerile europene, care cuprinde actualii europarlamentari cu excepţia lui Ovidiu Silaghi, pentru locurile considerate eligibile, alături de Mircea Diaconu şi Mihai Ţurcanu.

CITIȚI ȘI:

  •  VEZI lista PNL pentru europarlamentare. Antonescu: Depunem moţiune de cenzură dacă Ponta III nu adoptă până la 1 mai măsura reducerii CAS cu 5% la angajator şi neimpozitarea profitului reinvestit