Angela Merkel, în fața unor noi provocări, după intrarea populiștilor în Parlament
- Simona Stupar
- 26 septembrie 2017, 00:00
Angela Merkel a câștigat al patrulea mandat de cancelar, dar urmează săptămâni dificile, negocieri complexe, după scăderea cu 9% în preferințele electoratului și succesul partidului populist de extremă dreapta Alternativa pentru Germania
Creștin-democrații (CDU) și creștinsocialii (CSU), dar și social-democrații au înregistrat, practic, cel mai scăzut nivel al voturilor obținute în alegeri din 1949 până acum, iar AfD și alte trei partide mai mici - unul probusiness și două de stânga - au obținut o parte importantă a mandatelor de deputați.
Social-democrații, în opoziție
SPD, social-democrații conduși de Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, a anunțat că vrea să treacă în opoziție, pentru a se „reclădi” după înfrângerea suferită, deși s-au clasat pe locul doi, cu 20% din sufragii. Acest lucru va face ca Merkel să aibă de ales între partidele mai mici pentru a forma coaliția de guvernământ - Democrații Liberi (FDP) sau Verzii, o colaborare cu AfD fiind exclusă din start. Angela Merkel și-a asumat, ieri, răspunderea pentru „polarizarea profundă” din Germania, după politica sa controversată privind primirea refugiaților. „Acest rezultat al alegerilor a avut o legătură directă cu mine personal, este foarte clar”, a spus ea, într-o conferință de presă. Dar a refuzat să recunoască că a greșit în criza imigranților, între 2015-2016. Merkel a anunțat că va purta discuții cu socialdemcorații, dar și cu FDP și Verzii, pentru a avea un guvern stabil.
Economie puternică
Rezultatele alegerilor au condus la scăderea monedei unice europene, piețele considerând că este vorba despre un risc politic european crescut. Euro a scăzut cu 0.4% față de dolar, ajungând la 1,190 de dolari, în cursul zilei de luni. Următorul guvern va prelua economia cea mai mare a Europei în formă bună, dar cu foarte multe provocări, potrivit Financial Times. Acestea se referă la domenii diverse, de la integrarea refugiaților sau scandalul emisiilor de gaze ale mașinilor diesel, până la reformele posibile în zona euro. Președintele francez, Emmanuel Macron, urmează să-și anunțe propunerile pentru zona euro, în cursul zilei de azi.
FOTO: Frauke Petry (dreapta), co-președinta AfD, a anunțat, ieri, că nu se va alătura grupului parlamentar al partidului său în Bundestag, din cauza declarațiilor agresive ale colegilor din ultima vreme
Probleme interne în CDU
Angela Merkel trebuie să facă față și problemelor din propriul partid. Deși CDU ră- mâne cea mai mare forță politică din Germania, procentele obținute în alegeri (la o prezența la vot de 75%) au scăzut de la 41,5% la 33%. Klaus-Peter Willsch, parlamentar conservator al CDU, cunoscut critic al politicii lui Merkel, a acuzat „greșeala” de a se deschide granițele Germaniei și a precizat că șefa guvernului de la Berlin ar trebui să-și asume răspunderea. El a cerut partidului să nu urmeze cursul liberal al politicii lui Merkel față de imigranți. „ Consternarea domnește în rândul conservatorilor și principala responsabilă este desemnată”, titra, ieri,pe prima pagină, cotidianul de centru-stânga Suddeutsche Zeitung.