Obama avertizează Rusia că va suporta "costuri" dacă va anexa Crimeea

Obama avertizează Rusia că va suporta "costuri" dacă va anexa Crimeea

Președintele Barack Obama a avertizat astăzi Rusia că riscă să fie nevoită să suporte "costuri" dacă nu va renunţa la planurile de anexare a regiunii ucrainene Crimeea. Declarația sa vine în contextul în care și cancelarul german, Angela Merkel, a transmis astăzi un avertisment către Kremlin, precizând că UE ar urma să impună, săptămâna viitoare, noi sancţiuni Moscovei dacă aceasta nu acceptă să înceapă negocierile cu Kievul.

"Sper că diplomaţia va putea evita organizarea referendumului în Crimeea", a afirmat președintele Obama după întrevederea pe care a avut-o la Casa Albă cu Arseni Iaţeniuk, premierul interimar proeuropean al Ucrainei. Arseni Iaţeniuk a fost primit, astăzi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite, președintele ucrainean fiind adus de un vehicul oficial care avea steagurile Ucrainei şi Statelor Unite.

Avertismentul UE către Rusia “Ne-am pronunţat pentru semnarea cât mai repede posibil a componentei politice a Acordului de Asociere, probabil la următorul summit UE", care va avea loc la Bruxelles pe 20 şi 21 martie, a indicat Angela Merkel.

Pe de altă parte, cei doi lideri au afirmat că UE este pregătită să treacă chiar începând de săptămâna viitoare la “a doua etapă de sancţiuni" împotriva Rusiei, dacă Moscova continuă să refuze negocierile cu Kievul în cadrul unui “grup de contact" ruso-ucrainean.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Au trecut şase zile fără să se constituie vreun grup de contact. Dorim o dezescaladare, dar dacă nu se întâmplă nimic, miniştrii europeni de externe vor examina luni a doua etapă a sancţiunilor", a precizat cancelarul german, citat[ de Agerpres.

Aceste noi sancţiuni ar putea include îngheţarea averilor şi interzicerea vizelor în cazul personalităţilor ruse şi ucrainene responsabile de acutizarea crizei din Crimeea, unde trupele ruse, împreună cu detaşamentele paramilitare pro-ruse, au ajuns să deţină un control aproape deplin şi duminică se va desfăşura un referendum pentru alipirea acestui teritoriu la Federaţia Rusă.

În prima serie de sancţiuni, liderii europeni au decis să suspende negocierile cu Rusia pentru eliminarea regimului de vize şi pentru un nou pact de investiţii.