Editura Evenimentul si Capital

Angajări ilegale la televiziunea publică. Plus, reacția TVR

Fără să respecte legea, Claudiu Lucaci s-a apucat să anunțe că TVR are nevoie de oameni noi, în condițiile în care televiziunea națională are peste 3.000 de angajați și datorii de aproape 700 de milioane de lei
Autor: | | 5 Comentarii | 4371 Vizualizari

Proaspăt întors la conducerea Știrilor TVR, Claudiu Lucaci s-a apucat să facă racolări pe Facebook. Culmea ironiei, stația de la Timișoara a contractat o firmă ca să-i filmeze programul de Revelion

În urma publicării în "Evenimentul zilei" a unui material privind două decizii bizare luate de televiziunea națională - angajări pe Facebook și o emisiunea de Revelion filmată de o altă firmă - conducerea TVR a ținut să ne precizeze informații suplimentare prin care se explică probleme semnalate de ziarul nostru. Facem precizarea că "Evenimentul zilei" a solicitat precizări de la TVR care au fost deja introduse în materialul publicat astăzi. Vă oferim informațiile oferite, astăzi, de reprezentanții conducerii televiziunii naționale.

"Hotărârile de Guvern invocate în articol (HG 286/2011* şi HG 2027/2011*) fac referire la „sectorul bugetar plătit din fonduri publice”. Televizinii Române nu este o autoritate publică în sensul legii, ci o instituţie care îşi desfăşoară activitatea în regim concurenţial, sub controlul unei autorităţi publice, conform unei legi speciale – Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv.

Angajările pe perioadă determinată pentru posturile temporar vacante - suspendate temporar în cazul concediilor de creştere a copilului, detasări, suspendări la cerere pentru studii etc. - se pot face în baza unui referat al şefului structurii, aprobat de preşentele-director general/director general interimar.

Referitor al doilea subiect, TVR Timişoara a încheiat un contract având ca obiect nu filmarea programului de Revelion, cum apare în articol, ci închirierea de echipamente tehnice pe care TVR Timişoara nu le deţine. Angajaţii firmei (un operator şi un tehnician) însoţesc echipamentele pentru a verifica buna funcţionare a acestora, personalul folosit pentru filmarea programului de Revelion a fost cel al TVR Timişoara".

MATERIALUL INIȚIAL

Televiziunea publică se zbate între datoriile care au ajuns, conform ultimelor date, până la 698 milioane de lei, programele fără audiență și deciziile care încalcă legea. Zilele trecute, șeful Știrilor TVR, Claudiu Lucaci, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că face angajări, încălcând flagrant legea.


Fără să respecte legea, Claudiu Lucaci s-a apucat să anunțe că TVR are nevoie de oameni noi, în condițiile în care televiziunea națională are peste 3.000 de angajați și datorii de aproape 700 de milioane de lei


Asta, în condițiile în care televiziunea națională nu are director după demiterea lui Stelian Tănase, Irina Radu fiind interimar, iar mandatul Consiliului de Administrație a expirat odată cu plecarea fostului director. O altă decizie aberantă vizează producția programului de Revelion pentru canalul TVR 3, prin contractarea unei societăți care să filmeze o emisiune, deși televiziunea publică are aparatură și peste 3.000 de angajați. Bugetul Societății române de televiziune (SRTv) pe anul 2016 este de 135,9 milioane de lei.În pragul dezastrului, Lucaci caută reporteri pe Internet

La doar o lună de la ultimul incident de amploare în care televiziunea publică a fost implicată, nedifuzarea în regim de breaking news a incendiului de la Colectiv, instituția reușește „performanța” de a se afla, din nou, în centrul atenției printr-o decizie istorică: ang ajări ilegale pe Facebook. Decizia, care aparține directorului știrilor TVR, Claudiu Lucaci, este contrară dispozițiilor legale stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 286/2011. TVR este la un pas de incapacitate de plată, cu datorii de 150 de milioane de euro și audiențe medii de 0,9 puncte rating. Numai în 2014, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care a avut venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli de 625,8 milioane de lei. În acest context, conducerea TVR a promis reducerea cheltuielilor, dar deciziile interne contrazic promisiunile publice. De parcă cei peste 2.500 de angajaţi ai TVR nu sunt suficienţi, prima decizie a lui Claudiu Lucaci, după detaşarea în Guvern a trei dintre reporterii televiziunii, este de a căuta oameni noi.


FOTO : Claudiu LucaciȘeful știrilor nu cunoaște legea

Surse din interiorul televiziunii ne-au confirmat că, imediat după publicarea anunţului pe Facebook, în interiorul TVR aveau loc probe pentru ocuparea posturilor temporar vacante. Legea prevede că ocuparea unui post, vacant sau chiar temporar vacant, se supune condiţiilor prevăzute de H.G. nr.286/2011 astfel: „Art. 1 - Ocuparea unui post vacant sau temporar vacant, corespunzător unei funcții contractuale, se face prin concurs sau examen, în limita posturilor vacante sau temporar vacante prevăzute în statul de functii”. De asemenea, prin articolul 7, modificat şi completat prin H.G. 1027/2011, se prevede modalitatea de anunţare a acestor posturi, astfel: „Autoritatea sau instituția publică organizatoare are obligația să publice [….] cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru prima probă a concursului pentru ocuparea unui post temporar vacant, anunţul privind concursul în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, într-un cotidian de largă circulație, precum și la sediul acesteia. Dacă autoritatea sau instituţia publică are pagină de internet, afișarea se face și pe această pagină, la secţiunea special creată în acest scop”.

Claudiu Lucaci a confirmat, pentru EVZ, că nu va organiza niciun concurs și nu va respecta procedura legală și, mai mult de atât, că nu cunoaște legea .

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate