Andropauza taie apetitul sexual

Andropauza taie apetitul sexual

Lipsa erecţiei matinale, tristeţea şi oboseala sunt cele mai vizibile semne ale andropauzei, numită şi "menopauza bărbaţilor".

Spre deosebire de femei, care se confruntă cu simptomele menopauzei pe scară largă, bărbaţii sunt mai "menajaţi". Se estimează că doar 20% dintre cei care au ajuns la vârsta de 50 de ani suferă de neplăcerile asociate andropauzei, ajungându-se până la 90% la bărbaţii de 80 de ani.

Bărbaţii pot deveni mai agresivi

Menopauza masculină, cunoscută medical ca hipogonadism cu debut tardiv, se referă la o scădere a nivelului de hormoni sexuali masculini, care poate apărea odată cu trecerea anilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trei semne-cheie legate de sănătatea sexuală şi scăderea nivelului de testosteron au fost identificate: disfuncţia erectilă, apetitul sexual scăzut şi frecvenţa scăzută a erecţiei dimineaţa. La aceste manifestări se adaugă alte şase simptome non-sexuale. Printre ele se numără dificultăţi ale bărbaţilor în a se angaja în activităţi fizice, imposibilitate de deplasare pe o distanţă de un kilometru, inabilitate de a se apleca, dar şi lipsă de energie, stări de tristeţe şi de oboseală.

"Bărbaţii afectaţi de andropauză au tulburări atât în sfera sexuală, cât şi în cea emoţională şi comportamentală. Unii pot să devină chiar mai agresivi. În afară de diminuarea erecţiilor matinale, andropauza se resimte şi prin faptul că bărbaţilor le scade masa osoasă (risc de osteoporoză), masa musculară şi le creşte adipozitatea", explică Roxana Mischianu, medic primar psihiatru şi sexolog la Spitalul Colentina din Bucureşti.

Obezii şi cei cu diabet au un risc mai mare

Andropauza se instalează începând cu vârsta de 50 de ani. "Termenul de andropauză este folosit pentru desemnarea unor manifestări psiho-organice ce apar pe măsura înaintării în vârstă a bărbaţilor, după vârsta de 50 de ani, cauzate de scăderea progresivă a nivelului testosteronului în sânge. Controversele sunt legate însă de constatarea că - deşi nivelul testosteronului scade cu vârsta la majoritatea bărbaţilor - manifestările acestei scăderi nu sunt resimţite integral sau cu aceeaşi intensitate decât de o parte dintre aceştia", subliniază Dragoş Ciovică, medic primar urolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova.

Cei mai predispuşi să prezinte simptomele andropauzei sunt bărbaţii care suferă şi de alte afecţiuni asociate, în special obezitate. Specialişti citaţi de "International Journal of Clinical Practice" au făcut legătura între andropauză şi diabet de tip 2, hipertensiune arterială, osteoporoză, sindrom metabolic şi tul burări endocrine care cresc riscul de infarct.

Tratamentul cu hormoni predispune la cancer

În condiţiile în care andropauza nu poate fi anticipată sau prevenită, singura soluţie pentru cei afectaţi este tratamentul cu hormoni de substituţie.

"Se poate recurge la terapie de substituţie hormonală prin administrarea de produse pe bază de testosteron (sau derivaţi ai acestuia), pe cale orală (Undestor, Provirox, Testocaps), injectabilă (Nebido), gel (Testogel, Androgel, Testium gel) sau cu plasturi (Andropatch)", detaliază modalităţile de tratament medicul urolog Dragoş Ciovică.

Rezultatele pozitive pot apărea în câteva luni, iar primele semne de ameliorare vizează starea de spirit, libidoul, astenia şi depresia. Tratamentul cu hormoni poate avea însă efecte adverse, cel mai grav fiind riscul de apariţie a cancerului de prostată. "Această terapie poate avea influenţă negativă asupra evoluţiei unor afecţiuni ale prostatei (spre exemplu cancerul de prostată). De aceea este necesară evaluarea pacientului de un medic urolog. De fapt, se impune o evaluare cât mai completă a întregului profil biologic al pacientului (cardiovascular, respirator, psihiatric, metabolic, funcţia hepatică, renală) deoarece o serie de alte afecţiuni pot fi influenţate negativ de terapia androgenică", atenţionează medicul urolog Dragoş Ciovică. "Andropauza se resimte şi prin faptul că bărbaţilor le scade masa osoasă, masa musculară şi le creşte adipozitate" ROXANA MISCHIANU, medic primar psihiatru şi sexolog la Spitalul Colentina