Editura Evenimentul si Capital

Dan Andronic: „Interesul s-a mutat de la SIPA la SRI”

Dan Andronic
Autor: | | 0 Comentarii | 2430 Vizualizari

Jurnalistul Dan Andronic a declarat, la B1 TV, că raportul de forțe s-a schimbat în cazul arhivei SIPA, astfel că interesul în cazul acesteia s-a mutat la SRI.

„Raportul de forțe s-a schimbat odată cu trecerea timpului. Odată cu Valeriu Stoica, când SIPA a căpătat o altă dimensiune, pe vremea Convenției, la acel moment, în cadrul Diviziunii de Apărare a Constituției, exista un departament care, într-adevăr, se ocupa de Justiție, până în jur de 8-10 ofițeri. Știți câți sunt acum la SRI, cei care se ocupă de Justiție? 180. S-a plecat de la 8-10 și s-a ajuns la 180. Interesul în câmpul tactic s-a mutat de la SIPA, care a avut o arhivă interesantă în 2005, în zona SRI-ului”, a precizat Andronic. 

El a reiterat că susține desecretizarea rapoartelor, nu a arhivei SIPA. 

„Am susținut și susțin că desecretizarea arhivei este o măsură excesivă, pentru că doar dacă nu se vrea, de fapt, îngroparea acestui subiect, pentru că desecretizarea  ar însemna să se ia la mână toate documentele, să se vadă ce conțin, să se vadă care sunt secretele, care documente sunt strict secrete, care au caracter SSID (Strict Secret de Importanță Deosebită), dar care nu vor putea fi desecretizate niciodată, exact cum am spus și noi, ce de la Evenimentul zilei, cel mai simplu ar fi să desecretizeze rapoartele. Să nu mai fie secret de serviciu, că de fapt, nici nu mai sunt. Odată cu publicarea lui, rămânem cu această situație stupidă. Ele au fost făcute publice. Singurul lucru de bun-simț  pe care ar putea să-l facă ministrul Justiției ar fi să desecretizeze acest raport și celelalte rapoarte, dacă mai există. Să ne dea procesele verbale, dacă consideră de cuviință, cu accesul în arhivă, mai ales că, surpriză, am cerut de la ORNISS să spună data la care începând cu ministrul Monica Macovei și consilierii pe care i-a avut, plus membrii comisiei și terminând cu Cătălin Predoiu, data la care au primit certificatul ORNISS. Primul răpuns care a venit extrem de rapid, în câteva ore, a fost un extras din legislație. Am insistat, pentru că legislația o găsim și singuri, ci data, de ce considerăm noi că este importantă. Ni s-a răspuns, după 24 de ore, că nu este informație publică”, a mai spus Dan Andronic. 

El a adăugat că „și eu am crezut, la un moment dat, că un ministru al Justiției poate să intre în arhivă când vrea el și mi s-a explicat că nu, că are nevoie de certificat ORNISS. Mai mult, ministrul Justiției este membru permanent al CSAT și are nevoie de cel mai înalt grad ORNISS, echivalent NATO Strict Secret, pentru că intră în contact cu documente de tip NATO Strict Secret, iar Monica Macovei nu avea cum să-l ia. Pe 29 a depus jurământul, a fost Revelionul, a venit weekendul, și prima zi de muncă a fost pe 5 ianuarie, iar intrarea s-a făcut pe 6-7 ianuarie, deci vorbim de un interval de 24 de ore, nu aveau când să-i facă verificările”. 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate