Andrei, românul care tunde gratis oamenii străzii în Marea Britanie

Andrei, românul care tunde gratis oamenii străzii în Marea Britanie

S-a făcut inginer în România, a devenit frizer în străinătate. Un bănățean a ajuns vedetă în presa din Marea Britanie după ce a început să tundă, gratis, oamenii sărmani.

În fiecare seară de luni, după ce termină programul în salonul său de frizerie, primește la tuns oameni fără adăpost. A tuns deja o mare parte din homeless-ii din orașul său.

Andrei Budai are 34 de ani şi este din Hunedoara. A absolvit, la Timișoara, Universitatea Politehnica, Facultatea de Electroenergetică. Nu și-a găsit de lucru după terminarea studiilor, astfel că a făcut ce face orice inginer: a plecat în străinătate. A ajuns în Londra, unde a stat doi ani și a bifat diverse joburi, niciunul în domeniul său de studiu. A făcut delivery, taxi, a vândut cosmetice. Apoi, sfătuit de un prieten, s-a mutat în Portsmouth. Acesta e un oraș universitar mic, aproape insulă, cu o densitate a populației mai mare decât Londra.

Ne puteți urmări și pe Google News

" Am cochetat cu tunsul din facultate. În sensul că îmi mai tundeam colegii, prietenii. În Portsmouth m-am apucat serios de asta, am urmat cursuri”, povestește Andrei.

Anul trecut, în iunie, cu economiile strânse și-a dechis propriul salon: Silky Smooth Barbers. ”Sunt nou pe piață, nu am foarte mulți clienți. Am noroc cu cei din din comunitatea românească, care e foarte mare”, spune Andrei. Un tuns costă 9 lire. La 20 de lire ajung cei care vor să fie și spălați pe cap, după ce își aranjează și bărbile.

Tundea şi în parcuri

De când a deschis salonul, Andrei Budai s-a gândit cum îi poate ajuta pe alții, dincolo de afacerea sa. A văzut video-uri, mai ales din SUA, cu frizeri care ofereau tunsori gratuite oamenilor străzii. De obicei, acțiunea se petrecea în zone calde, afară, în parcuri. În UK e puțin mai complicat, din cauza temperaturilor, dar, odată încolțită ideea, a apărut și soluția.

Înainte de Crăciun a fost întrebat de preotul de la St. Swithuns Church, dacă ar vrea să se implice într-o campanie socială. Andrei Budai nu a stat pe gânduri. Așa a fost integrat în proiectul ”Open church” de ocrotire a oamenilor străzii: în fiecare seară, aceștia erau adăpostiți într-o biserică din orașul Portsmouth, pentru a nu dormi în stradă la temperaturi negative. Ocrotitorii sărmanilor le oferă hrană caldă, haine, și orice mai pot pentru a le însenina existența.

Aici intră în peisaj românul nostru. În fiecare luni seara, după încheierea programului la barber shop-ul lui, Andrei Budai îi primește în salon pe toți oamenii străzii care doresc sau necesită să fie tunși. ”M-am oferit să tund aceste persoane gratis și oamenii au venit în număr mare, ceea ce m-a bucurat. Au fost tot felul de personaje, mai multe etnii. Au fost români printre ei, polonezi, dar și scoțieni și englezi. Mă gândesc cum să permanentizez eficient această acțiune, pentru că oamenii aceștia vor mai avea nevoie și în viitor de astfel de servicii”, mărturisește tânărul.

Marea lui bucurie e însă puterea exemplului. În jurul românului începe să se coaguleze un trend de întrajutorare a semenilor. Pe de o parte a început să fie contactat de alți activiști din zona socială, care îi cer sprijin în alte proiecte. Pe de altă parte, auzind povestea de implicare civică a lui Andrei, și clienții lui doresc să se implice. Unul din ei deja a luat legătura cu preotul de la St. Swithuns Church și s-a oferit să asigure, constant, mâncare pentru un anumit număr de oameni ai străzii.