Ministrul Finanţelor: Creșterile salariale aprobate recent NU pot fi incluse în bugetul pe 2017

Ministrul Finanţelor: Creșterile salariale aprobate recent NU pot fi incluse în bugetul pe 2017

Creșterile salariale pentru mai multe categorii de bugetari aprobate recent de deputații din mai multe comisii de specialitate ar costa 4,85 miliarde de lei, un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, afirmă ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Potrivit acesteia, o decizie cu privire la contestarea acestor măsuri la Curtea Constituțională va fi luată după ce Parlamentul va adopta forma finală a ordonanței privind salarizarea în sectorul bugetar.

“Impactul acestor măsuri (creșterea salariilor — n.r.) este de 4,85 miliarde de lei. Este un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, în condițiile respectării politicilor fiscal-bugetare și angajamentelor în acest domeniu. Mă refer aici, în principal, la ținta de deficit bugetar de 3%. Conform Constituției, orice creștere de cheltuială trebuie însoțită de o creștere corespunzătoare a veniturilor, justificată, sau de o reducere a altor cheltuieli. Aceasta este prevederea constituțională. Vom vedea ce formă va fi adoptată în Parlament și vom lua o decizie după aceea dacă o vom contesta sau nu la Curtea Constituțională”, a declarat ministrul Finanțelor, citat de Agerpres.

Se pregăteşte o nouă execuţie bugetară

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, Anca Dragu a arătat că reprezentanții Ministerului Finanțelor vor începe analiza pentru rectificarea bugetară în condițiile în care dispun de date preliminare pentru luna octombrie. Fonduri suplimentare urmează să fie alocate, potrivit șefului de la Finanțe, pentru proiectele care “stau bine în execuție”, în timp ce pentru proiecte cu perspective reduse de finalizare resursele alocate ar putea fi diminuate.

“Principiile sunt următoarele: să asigurăm surse financiare suficiente proiectelor care stau bine în execuție și care, poate, au nevoie de fonduri suplimentare. Practic, să diminuăm resursele alocate acolo unde perspectivele de a se finaliza proiecte sunt scăzute și, în general, să facem loc altor cheltuieli care au apărut pe parcursul anului. Pentru 2017, pentru a continua politicile de investiții, salariale, de pensii, conform legislației în vigoare și conform anului 2016, nu avem loc de alte cheltuieli. Este o decizie politică de a înlocui niște cheltuieli cu altele”, a mai spus Anca Dragu.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au aprobat, la începutul acestei săptămâni, mai multe amendamente la Ordonanța de Urgență nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multe categorii de personal.

Unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar și prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază''.

Un alt amendament adoptat prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței".

Totodată, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputații Comisiei de muncă și buget au aprobat și un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a Municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul.