ANALIZĂ Stratfor. ATACURILE de la Bruxelles: un plan PROST, executat cu BOMBE BUNE

ANALIZĂ Stratfor. ATACURILE de la Bruxelles: un plan PROST, executat cu BOMBE BUNE

O analiză realizată de Stratfor, realizată la scurt timp după atentatele de la Bruxelles din 22 martie, scoate în evidenţă faptul că atacurile au fost mult mai mici decât cele planificate iniţial şi că este posibil să fi fost urgentate de arestarea atacatorului atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, din 18 martie. Totodată, analiza arată că teroriştii au avut un plan prost, dar care a avut succes datorită bombelor utilizate.

Informațiile furnizate de şoferul de taxi care a dus atacatorii la aeroport au indicat că ei voiau inițial să detoneze mai multe dispozitive explozive. El a declarat că aceştia au vrut să ducă la aeroport cinci valize, dar numai trei au încăput în maşină. Două dintre ele au explodat pe aeroport, iar cea de-a treia a fost detonată controlat de către poliţilşti. Potrivit informaţiilor CBS, în raiduri ale poliției au fost descoperite dispozitive suplimentare, care conțin peste 30 de livre de triperoxid de triacetonă explozivă (TATP).

Totodată, armă AK-47 găsită pe aeroport lângă rămăşiţele unuia dintre atacatori confirmă declaraţiile martorilor referitoare la focurile de armă care s-au auzit imediat înainte de explozii.

Potrivit aceleiaşi analize, combinația dintre arme de foc mici și dispozitive explozive poate crește dramatic victimele unui atac, așa cum s-a întâmplat la Paris. Atacatorii de la Bruxelles nu au folosit pe deplin această combinație, ceea ce sugerează că planificarea atacurilor nu a fost extrem de sofisticată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, bombele folosite în atacuri arată capacitatea alarmantă a acestui grup. Ei au folost TATP, o subsanţă extrem de sensibilă, iar reacția necesară pentru a o sintetiza poate provoca lesne un incendiu intens sau o explozie.

Potrivit informaţiilor din media, producătorul bombelor a fost Najim Laachraoui, care, de asemenea, se presupune că a fabricat bombele folosite în atacurile din noiembrie, de la Paris. Pe aeroport, s-au detonat marţi dimineaţă Najim Laachraoui, în vârstă de 24 de ani, împreună cu Ibrahim El Bakraoui, în vârstă de 29 de ani.

Cantitatea mare de substanțe chimice descoperite, la care se adaugă cantitatea existentă de substanțe chimice necesare pentru a sintetiza TATP, sugerează că celula a găsit o sursă pentru a furniza substanțele chimice necesare în cantități industriale. Găsirea și oprirea acestei surse ar fi un alt lucru important în această chestiune, mai arată raportul Stratfor.

Atacurile de la Bruxelles au marcat cel mai mare atentat cu bombe al Statului Islamic din Occident, ceea ce arată că celulele clandestine sunt mai capabile decât agresorii singuri. Totodată, acestea arată că eforturile ISIS de a-şi îmbunătăți atacurile teroriste și de a-şi extinde aria de acţiune dau rezultate.