ANALIZĂ New York Times. Rușii câștigă lupta pentru Republica Moldova

ANALIZĂ New York Times. Rușii câștigă lupta pentru Republica Moldova

Jurnaliștii de la publicația americană fac o analiză a motivelor care au dus la pierderea popularității Uniuniii Europene în rândul cetățenilor moldoveni și creșterea simpatiei pentru Rusia. Astfel, principalele elemente care au șubrezit încrederea oamenilor în UE sunt, în opinia celor de la New York Times, eșecul partidelor pro-europene, propaganda rusă și corupția generalizată.

Propaganda televiziunii ruse și a partidelor pro-Kremlin, dublată de viziunea conservatoare a Bisericii ortodoxe, a făcut ca numeroși cetățeni moldoveni să se teamă că, dacă Republica Moldova aderă la UE, "toată lumea devine gay şi că birocraţii de la Bruxelles nu te lasă să păstrezi animale pe lângă casă", potrivit declarației unui oficial din cadrul Ministerului moldovean de Externe, Daniela Morari.

În afară însă de propaganda rusă, moldovenii susţin că au mult mai multe motive - nu în cele din urmă corupţia, puterea din umbră a mogulilor şi războiul din Ucraina - de a se uita cu suspiciune la Uniunea Europeană, care se teme că pierde lupta pentru mintea şi sufletul acestei foste republici sovietice în faţa Rusiei, potrivit mediafax.ro.

În niciuna dintre cele şase ţări membre ale Parteneriatului Estic nu există o diferenţă mai mare între aşteptări şi realitate decât în Republica Moldova, pentru care au fost ridicate vizele de călătorie în Europa anul trecut, fiind catalogată de Bruxelles ca "principalul reformator" al Parteneriatului Estic.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, politicienii proeuropeni din R.Moldova, ca şi omologii lor din Ucraina, sunt atât de pătaţi de eşecul de combatere a corupţiei şi de a crea un stat funcţional, încât pentru mulţi de aici Rusia pare atractivă.

"Ne-au numit cel mai bun elev din clasă. Dar am pierdut sprijinul societăţii", a declarat Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova. Insistând că propaganda rusă a jucat un rol important în formarea opiniilor, Leancă a recunoscut că şi Guvernul său este de vină. "Ei au văzut bunăvoinţă dar nu au văzut suficiente rezultate în privinţa corupţiei sau sărăciei", a spus el despre alegători.

Un sondaj de opinie recent realizat de Institutul pentru Politici Publice din Republica Moldova a arătat că 32% dintre cei intervievaţi ar sprijini aderarea la UE -, o opţiune pe care Bruxelles-ul nu intenţionează să o ofere -, în timp ce 50% afirmă că preferă ca ţara să se alăture uniunii vamale promovate de Putin. Sprijinul pentru UE în Republica Moldova a scăzut cu 40% în acest an faţă de 78% în 2007, potrivit institutului.

Un diplomat european de rang înalt, care a cerut să nu fie nominalizat pentru a vorbi liber, s-a plâns că politicienii proeuropeni moldoveni au fost "foarte buni în a interpreta partitura europeană" pentru a impresiona Bruxelles-ul. Dar în realitate, a adăugat el, "ei au stricat totul", discreditând atât propriile partide proeuropene, cât şi Uniunea Europeană. Ca urmare, multe persoane obişnuite cred acum că "Rusia nu poate fi mai rea".