Editura Evenimentul si Capital

Analiză EXEMPLARĂ în cazul alertei cu E. coli a medicului Ovidiu Limoncu, specialist în nefrologie pediatrică: "Sigur este CONTAMINARE alimentară”

39 de copii cu scaune diareice sunt internați în unitățile sanitare din Argeș, cei mai mulți la Spitalul de Pediatrie din Pitești
Autor: | | 36 Comentarii | 5935 Vizualizari

Doctorul Ovidiu Limoncu, specialist în nefrologie pediatrică, a postat, pe o rețea de socializare, informații extrem de utile pentru părinții bulversați de atacurile puternice și repetate ale bacteriei care a răpit, deja, viața a trei bebeluși din județul Argeș.

„SHU (n.r. - Sindromul Hemolitic Uremic) rămâne o boală rară, care apare totuși sporadic în România. Uneori, există aglomerări de cazuri într-o zonă relativ mică, așa cum s-a întâmplat și acum în județul Argeș”.

Aceste explicații, oferite de Ovidiu Limoncu, medic care a activat 17 ani ca șef al Secției de Dializă din cadrul Spitalului pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, unde a tratat în jur de 200 de cazuri de copilași cu sindrom hemolitic uremic, susțin ipoteza lansată de „Evenimentul zilei” în urmă cu două săptămâni. Menționam atunci că focarul de infecție poate fi considerat orașul Pitești și că, tot acolo, ar trebui căutată și sursa, neidentificată nici până în prezent. În condițiile în care 18 (trei copii au decedat, deja, iar șapte au fost externați) din totalul cazurilor de îmbolnăviri au fost localizate pe raza județului Argeș, nu mai rămânea de găsit decât sursa, care ar fi putut fi identificată în urma discuțiilor cu părinții implicați în această nenorocire. Doar în urma acestei anchete s-ar fi putut stabili cu precizie care a fost alimentul comun, întrebuințat de majoritatea părinților în hrănirea bebelușilor.


FOTO: După cum se poate observa, cele mai multe cazuri de infecție provin dintr-o zonă în care Piteștiul joacă rolul principalSursa cazurilor din 2008: iaurt colorat, cu arome!

În baza bogatei experiențe acumulate de medicul Ovidiu Limoncu, se poate lua în calcul o eventuală pistă pe care ar putea s-o urmeze autoritățile. Specialistul în nefrologie pediatrică amintește un caz din 2008, când trei copii, toți din Buzău, au ajuns la Spitalul „Grigore Alexandrescu” cu aceeași afecțiune pe care o au astăzi bebelușii din Argeș: sindrom hemolitic uremic. „Am încercat să găsesc sursa îmbolnăvirilor din discuțiile cu părinții. Elementul comun era consumul aceluiași tip de iaurt colorat, cu arome! Sunt curios - pentru că sigur este contaminare alimentară - ce vor găsi acum la ancheta epidemiologică. Eu am făcut sesizare atunci, dar nu s-a întâmplat nimic”, a explicat doctorul Ovidiu Limoncu. Așadar, acest specialist este sigur că sursa contaminării nu poate fi decât un aliment. Exclude varianta ca această bacterie să fi fost transmisă interuman, pistă verificată, totuși, de autorități.

Vitele, oile, căprioarele - rezervor natural de E.coli

Doctorul Ovidiu Limoncu aduce lămuriri excepționale cu privire la sursa îmbolnăvirilor: „Care este sursa E. coli? Vitele, oile, căprioarele constituie un rezervor natural de E. coli patogen. Carnea acestora este contaminată, fie prin sacrificarea animalelor în condiții improprii, când materiile fecale ale acestora intră în contact cu aceasta, fie prin manipulare sau ambalare necorespunzătoare. Legumele, fructele se pot contamina prin același mod, intră în contact cu fecalele animalelor. Este evident că o igienă riguroasă - banalul spălat pe mâini, spălatul ustensilelor de bucătărie, spălarea fructelor și legumelor - se impune ca măsură profilactică”.

În continuare, specialistul comentează alte două aspecte esențiale: „O atenție deosebită trebuie acordată și apei care se poate contamina - ștranduri, piscine, lacuri sau fântâni situate sub nivelul unei toalete de curte! De asemenea, laptele nepasteurizat poate fi o sursă de îmbolnăvire. Laptele «de la țărani» trebuie neapărat fiert!”.

În încheierea acestei analize pertinente, medicul Ovidiu Limoncu îndeamnă la calm, oferind, totodată, un sfat prețios părinților: „Bacteria poate dispărea din organism, dar efectele toxinei rămân, și cu acestea trebuie să ne luptăm! Impactul emoțional cauzat de decesele micuților de la «Marie Curie » este foarte mare (...), dar nu trebuie ca acest eveniment să constituie un motiv exagerat de panică. În încheiere, dacă copilul dumn eavoa s t r ă prezintă diaree sanguinolentă, cu febră, stare generală proastă și, mai ales dacă nu mai urinează și prezintă edeme (sunt mai evidente la nivel facial), trebuie să mergeți imediat la medic, întrucât, dacă este vorba de SHU, tratamentul trebuie instituit prompt!”.

Salon nou pentru copiii suspecţi de SHU

La Spitalul „Marie Curie”, din București s-a creat un salon special pentru copiii care au verotoxina pozitivă, indicator care, în multe cazuri, confirmă prezenţa bacteriei E. coli în organism. „Am vrut să diferențiem copiii cu verotoxină de cei cu SHU, pentru că nu întotdeauna prezența verotoxinei confirmă boala. În legătură cu ceilalți copii, pot să vă spun că fetița de un an și patru luni, internată pe 24 februarie, a fost încadrată în SHU, dar nu prezintă o formă severă. Mai sunt șapte copilași internați, dar unul urmează să plece acasă”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe, medicul Mihaela Bălgrădean. În altă ordine de idei, un bebeluş de şapte luni din comuna Hoceni (Vaslui) a fost diagnosticat cu boală diareică acută. Copilul va rămâne în continuare la Spitalul de Urgență din Vaslui, pentru a se stabili dacă este infectat şi cu E. coli. Alte două cazuri au fost semnalate la Slatina. (Ana Racheleanu)
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate