Editura Evenimentul si Capital

ANALIZĂ DER SPIEGEL. De ce trebuie Vestul să-l înfrunte pe Vladimir Putin

Vladimir Putin și Barack Obama
Autor: | | 14 Comentarii | 2134 Vizualizari

Rusia este atât de puternică, pe cât de slab este Occidentul. Europa și SUA nu au un răspuns la agresiunea lui Putin în Siria sau în altă parte a lumii, pentru că le lipsește o strategie clară.

Rusia vrea să-și extindă influența în Orientul Mijlociu și Estul Europei și vrea să fie pe picior de egalitate cu SUA, pe scena internațională, scrie Der Spiegel.

Așa cum au arătat evenimentele recente, președintele Vladimir Putin vrea să-și folosească toate mijloacele necesare pentru a-și atinge obiectivul.

Rusia nu se sfiește să bombardeze zonele locuite de civili în Siria, spitale și școli. Ceea ce forțează populația sunită să plece din zonă, crescând afluxul de refugiați și destabilizând Europa și Turcia. Este clar că Rusia nu este un partenet pentru Vest, nici măcar în lupta cu Statul Islamic, precizează sursa citată.

Dimpotrivă, a devenit un actor distructiv. Puține declarații au iritat Rusia mai mult decât ceea ce a spus liderul american Barack Obama, în 2014, că Rusia nu este decât „o putere regională”.

De atunci, președintele Putin a făcut eforturi tenace pentru a demonstra contrariul. Când premierul Dmitri Medvedev vorbește despre „noul Război Rece”, așa cum a făcut acum o săptămână, la Conferința de securitate de la Munchen, este vorba exact despre acest lucru. Ca să existe un Război Rece, trebuie să fie două părți opuse, cu aceeași putere.

Nu este o coincidență că Medvedev a vorbit în Germanioa, unde teama privind o confruntare cu Rusia este profundă. Alegând să spună acest lucru, premierul rus urmărește același lucru ca avioanele de luptă care pun în umbră avioanele de recunoaștere germane Tornado, în Siria, sau în spațiul aerian al statelor membre NATO. Sunt gesturi menite să intimideze Vestul, care să nu poată bloca aspirațiile Rusiei la putere. 

Economie slabă

Doar că Rusia de azi nu este URSS, explică autorul analizei. Rusia și-a întărit armata în ultimii ani, dar din punct de vedete economic rămâne relativ nesemnificativă. Sancțiunile și prețul scăzut al petrolului au aruncat țara în urmă. Faptul că trebuie să dialogăm cu Rusia este doar efectul lipsei unei strategii a Vestului și priceperea Moscovei.

Rusia este atât de puternică, cât de slab este Occidentul. SUA și Europa nu sunt în stare să cadă de acord asupra unei strategii sau a unui obiectiv comun, ceea ce întărește Rusia.

Presiune necesară

Amenințările Kremlinului și teama de un conflict armat sunt cele care-i animă acum pe vesticii care vor să regleze situația cu Rusia, nu contează cât de mare e prețul.

Unii politicieni germani ar vrea ca sancțiunile contra Rusiei să fie ridicate, fără să primească nimic în schimb. Ultima vizită a guvernatorului regiunii Bavaria, Horst Seehofer și cel mai mare critic al politicilor lui Merkel față de refugiați, a creat impresia falsă că totul poate fi rezolvat prin dialog cu Rusia și mai puține critici, ignorând faptul că nu lipsa discuțiilor este problema acestor relații. Prin vizita sa și prietenia cu Putin, politicianul german s-a transformat într-o rotiță în agrenajul de propagandă al Rusiei.

Lecțiile din Siria și Ucraina arată că toate încercările de a convinge Rusia prin apropiere și dialog au eșuat. Singurul lucru care-l impresionează pe Putin și-l face să coopereze este o presiune credibilă venită din Occident.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate