Analiză: DE CE scade Bursa din China şi ce urmează în continuare

Analiză: DE CE scade Bursa din China şi ce urmează în continuare

Scăderile din ultimele zile de pe pieţele financiare internaţionale au alimentat temerile potrivit cărora ar urma o criza economică majoră în acest an.

Aprecierea bursei din China în ultimii doi ani a fost un imens exces speculativ, consideră Mihai Nichişoiu, Directorul diviziei de fonduri a Tradeville, Vanguard Asset Management. „Ca şi în alte episoade similare din istoria bursei chineze, acest exces a fost amplificat de existenţa unor condiţii foarte liberale de tranzacţionare şi de obţinere a împrumuturilor necesare pentru investiţii. Fundamental, aprecierea bursei a avut o oarecare legătura cu debutul unui ciclu de relaxare monetara în China, în cadrul căruia banca centrala a printat yuani şi a redus dobânzile pentru împrumuturile în moneda locala. Totuşi, mare parte din creşterea cotaţiilor s-a datorat unor interese speculative tot mai mari”, a declarat Nichişoiu pentru EVZ.

Iniţial, aceste excese au fost tolerate de către oficialii chinezi. Însă, când Beijingul a încercat să întrerupă euforia creşterilor, în vara anului trecut, publicul s-a panicat şi excesele s-au dezintegrat violent. Lăcomia a făcut loc panicii, iar piaţa a scăzut foarte mult într-un timp foarte scurt. Mulţi investitori au ramas captivi pe bursă şi încearcă acum să-şi lichideze deţinerile cu orice prilej, ceea ce pune în continuare presiune pe preţuri.

În trecut, mulţi bani din programul de relaxare cantitativă (Quantitative Easing – QE) au intrat pe burse ducându-le la maxime istorice, iar acum este logic să urmeze scăderi, consideră Cătălin Chivu, CEO-ul TeleTrade. „Este logic să urmeze scăderi care pot fi doar corecţii sau se va intra pe un trend descendent. Referindu-ne strict la bursa din România, deocamdata străinii nu au decis să iasă, ei sunt mai preocupaţi de investiţiile pe bursele lor. Dacă vor lichida poziţii acolo, vor începe scăderi şi la noi şi, având în vedere lichiditatea extrem de mică, pot fi momente de panică”, a declarat Chivu pentru EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât ar mai putea scădea în acest an? Este greu de spus în prezent, dar situaţia nu pare să se încheie în viitorul apropiat. „Rebound-urile (revenirea preţurilor – n.r.) sunt mici deocamdată, piaţa pare că scade constant şi asta îndepartează investitorii. Ştirile proaste au efecte pe când cele bune sunt ignorate, este greu de estimat. Dacă însă ai o strategie bine definită, bazată pe analiză tehnică şi fundamentală, şi respecţi reguli de money-management, poţi valorifica orice mişcare a preţului, nu trebuie să faci predicţii pe termen lung”, a explicat Chivu.

Scăderile ar putea fi atât de mari, încât ar putea şterge tot avansul înregistrat în 2015. „Cel mai important indice al bursei chineze, care reflectă o medie a cotaţiilor tuturor acţiunilor listate, Shanghai Composite, ar putea anula integral aprecierea din 2014 – 2015. Aceasta ar însemna că indicele poate coborî până în apropierea nivelului de 2500 puncte, faţă de 3000 puncte în prezent”, a declarat Nichişoiu.

Practic, au fost atinse preţuri foarte mari pe multe pieţe, aşa că ar fi bine ca investitorii să ia în calcul orice scenariu, inclusiv o scădere drastică, de peste 10%, într-o singură zi. Un management al riscului bine structurat este esenţial, iar investitorii pot profita de aceste scăderi vănzând, mai ales pe Forex, consideră Cătălin Chivu. Totuşi, în ciuda aparenţelor, evoluţia bursei chineze în sine nu este atât de important nici pentru economia reala din China, nici pentru economiile sau pieţele globale, consideră Nichişoiu.

„Ceea ce îngrijorează, însă, este reacţia autorităţilor de la Beijing. Acestea nu au fost capabile să prevină acumularea unor excese speculative gigantice pe bursa locală, iar ulterior măsurile destinate opririi tăvălugului au fost simple improvizaţii, incoerente şi ineficiente”, a declarat Nichişoiu. Se pare că oficialii de la Beijing nu reuşesc să rezolve problemele de pe bursă, ceea ce ridică serioase semne de întrebare legate de capacitatea lor de a asigura o tranziţie calmă către un alt model economic, fenomen care are o miză mult mai mare decat evoluţia bursei sau a yuanului chinezesc.