Editura Evenimentul si Capital

Analiză ALTFEL despre Trump: Arogant, infantil, lunatic, vulgar, bolnav de putere, se crede eroul din "Citizen Kane"

Autor: | | 7 Comentarii | 1052 Vizualizari

Istoria ne-a arătat că diverse naţiuni au dat la iveală originea unor fascişti diferiţi. Hitler era obsedat de rasă. Mussolini de gloria imperială a Romei şi generalul Franco. În prezent, avem un Donald Trump care seamănă puţin cu Berlusconi: amândoi s-au îmbogăţit în sectorul imobiliar. Amândoi s-au simţit persecutaţi de presă şi de sistemul independent de justiţie. Amândoi au acelaşi fel vulgar de a relaţiona cu femeile. Berlusconi, însă, şi-a menţinut mereu stilul dulceag al cântăreţului italian de navă de croazieră, în timp ce Trump e...mai american, adică, bădăran de-a dreptul.

Trump, aparţine acelei tipologii de oameni - un pic pungaşi şi un pic finanţatori ai show businessului, puţin predicatori evanghelici şi un pic oameni de afaceri cinstiţi dar şi cu încălcarea legii- care apar frecvent în istoria americană. La televiziune îi vezi predicând în spaţii uriaşe cu persoane în delir, totul transformat în pseudo-biserici, entuziasmându-se şi răguşind pentru a stoarce banii publicului. Îi întâlneşti în studiourile cinematografice, pe ringurile de box, în adunările politice, în sălile de reuniuni ale consiliilor de administraţie ale marilor firme de pe Wall Street, subliniază analiştii americani.

Este ştiut faptul că pentru a avea succes în America trebuie să ai ceva de vândut, cum ar fi o grămadă de fantezii şi adesea trebuie să te pricepi să zbieri mai tare decât oricine altcineva pentru a decanta ceea ce vinzi. În societăţile mici şi vechi, cine se autoelogiază este considerat vulgar la modul dizgraţios. Cine se naşte bogat şi privilegiat tinde să ţină asta sub tăcere. În interiorul claselor sociale europene mai prospere, să vorbeşti despre bani este considerat ca lipsă de educaţie. Chiar şi SUA au o categorie socială care acceptă şi copiază modelul european. Şi totuşi, chiar şi acolo există o limită. Felul de a fi al lui Trump, atât de arogant, minciunile sale spuse cu siguranţă, pe care chiar şi marea parte a americanilor, inclusiv aceia care l-au votat nu le înghit, duc la exasperare, la enervare.

Dar, pentru a-l înţelege pe Trump e necesar să se recurgă la filmul care ne poate explica mai multe despre el. Este vorba despre capodopera lui Orson Welles, ''Citizen Kane'' şi mertită revăzut pentru a înţelege fanfaronada "tumpistă".

Chiar Trump a spus că ''Citizen Kane'' este filmul său preferat. Pare că el se identifică în eroul magnat de presă, avid să se îmbogăţească şi să devină mai puternic decât oricine altcineva. Kane, eroul principal, îşi foloseştee bogăţiile sale şi influenţa sa pentru a declanşa războaie, să clădească pentru sine un castel cu numele Xanadu, debordând de comorile provenite din toată Europa şi să cumpere cu bani adulaţia a milioane de persoane, inclusiv soţiile sale. Când nu reuşeşte să cumpere persoane, le ameninţă. Îşi sfârşeşte zilele singur şi amărât: avea tot ceea ce banul putuse cumpăra, dar şi-a pierdut sufletul.

Putem afirma că ceea ce îi lipseşte lui Kane este răutatea lui Trump. Trump e un personaj mai sumbru, care clocoteşte de furie împotriva tuturor şi a tot, împotriva oricui i se pune în cale sau care nu-l laudă.

Kane şi Trump împart acelaşi tip de ''hybris''(boala puterii). Kane şi Trump aspiră că oblige lumea întreagă să se învârtească în jurul lor. Sunt blocaţi într-o puerilă viziune asupra lumii, din care lipsesc opiniile şi experienţele altora. Vor să fie stăpânii realităţii, forţând-o să fie conformă cu punctele lor de vedere.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X