Editura Evenimentul si Capital

Analiștii politicii pun sub semnul întrebării mandatul „diletantului” Klaus Iohannis

Cel mai straniu act al preşedintelui Iohannis este retragerea ordinului lui Tökés, consideră Der Spiegel FOTO: EVZ
Autor: | | 13 Comentarii | 14050 Vizualizari

După ce săptămânalul german Der Spiegel l-a taxat dur pe președintele Klaus Iohannis pentru acțiunile sale, în special pentru retragerea decorației lui Làszlo Tökés. „Evenimentul zilei” a consultat mai mulți analiști politici. Unii spun că mandatul lui Iohannis este „un dezastru” și își fac griji că îl va încheia.

Săptămânalul Der Spiegel, care deţine şi unul din cele mai importante portaluri de ştiri din Germania, spiegel. de, a publicat sâmbătă un articol dur la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta este criticat pentru că i-a retras lui Làszlo Tökés Ordinul „Steaua României”. Preşedintele şi-a început mandatul cu mari promisiuni de reformă, dar politicile sale par a fi „un dezastru”, comentează revista germană, catalogândul „diletant” pe șeful statului. Vă prezentăm materialul publicat în Der Spiegel:

„Preşedintele de origine germană al României, Klaus Iohannis, a început cu mari promisiuni de reformă, dar mandatul său este un dezastru. Acum, i-a abandonat şi pe eroii Revoluţiei din 1989. El este omul care a declanșat revolta împotriva dictaturii lui Ceaușescu din decembrie 1989 - «scânteia» Revoluției Române: Làszlo Takes (63 de ani), un fost pastor reformat, maghiar, din Timișoara, vestul României, iar din 2007, europarlamentar. Atunci când, la 16 decembrie 1989, Securitatea a vrut să-l deporteze şi să-l scoată cu forţa din oraş pe pastorul tulburent şi anticomunist, sute de oameni s-au adunat în semn de protest în faţa apartamentului său. Astfel a început revolta împotriva lui Ceaușescu, iar pastorul Tökés a devenit o figură simbolică.

Pentru lupta sa împotriva dictaturii, a primit, în 2009, Ordinul „Steaua României”, cea mai înaltă distincție a statului. Multora nu le-a plăcut, pentru că Tökés s-a luptat pentru drepturile minorității maghiare din România. El este, de asemenea, un critic nemilos al naționaliștilor români și al vechii elite a securităţii, naţionalist-comuniste, ai căror membri deţin şi azi multe pârghii.

La începutul lunii martie, lui Tökés i-a fost retras ordinul, de către președintele Iohannis, el însuși membru al unei minorități – cea a sașilor transilvăneni – și anticomunist declarat, deși fără vreo faptă de eroism în trecut. Recomandarea a fost făcută de către comitetul de onoare al ordinului. Membrii săi, naţionalişti, cadre vechi şi politicieni condamnaţi pentru corupţie. Justificarea furnizat de Iohannis este atât vagă, cât şi scandaloasă: Tökés nu recunoaşte România și Constituția. Detalii? Nici unul. Iohannis s-a bazat doar pe expertiza membrilor comitetului de onoare. Aceştia au declarat că solicitarea lui Tökés, ca Ungaria să fie «putere protectoare» a minorităţii maghiare din Transilvania, reprezintă un act de separatism. De exemplu, actualul comisar european reprezentând România, Corina Creţu, ea însăşi deţinătoare a Ordinului Steaua României, îi reproşează lui Tökés că „subminează temeliile statului român” și luptă pentru «distrugerea » sa.

Cel mai straniu act al lui Iohannis

Politologul Vladimir Tismăneanu, de la Universitatea din Maryland, din Statele Unite, sub a cărui îndrumare, în 2006, o comisie prezidenţială a elaborat un fel de carte neagră a comunismului, a declarat pentru Spiegel Online că decizia lui Iohannis este o «răzbunare a Securității» și «punctul culminant al unei monstruoase campanii de defăimare, care durează de ani de zile, împotriva Tökés». Retragerea ordinului este decizia cea mai stranie din mandatul de peste un an de zile a lui Iohannis, dar nu singura. Fostul primar al Hermannstadt-ului, Sibiu în limba română, a fost un purtător al speranței. Victoria sa a fost considerată un triumf asupra cleptocrației post-comuniste.

Când a preluat funcţia de preşedinte, în decembrie 2014, la exact un sfert de secol de la căderea lui Nicolae Ceauşescu, Iohannis a promis o «Românie a lucrului bine făcut»: valori democratice, stat de drept, eliminarea corupţiei. În schimb, a avut doar decizii controversate. Mulţi alegători sunt dezamăgiţi, iar analiştii politici îi reproşează diletantismul şi tăcerile frecvente. Tăcerea a devenit marca înregistrată a lui Iohannis. Fie că este vorba de scandaluri de corupţie ori de adoptarea unor legi controversate, când ar fi necesar ca şeful statului să se exprime, Iohannis păstrează tăcerea sau postează un scurt mesaj pe Facebook. Dacă semnează legi, nu se uită aşa de atent. În decembrie anul trecut, el a trecut o lege privind pensiile speciale pentru parlamentari şi demnitari, prin care elita politică se autoservea. Penibil pentru Iohannis: la scurt timp, legea a fost declarată neconstituţională.

Indignare

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate