Editura Evenimentul si Capital

Ample manifestaţii contra-islamizării, în Germania

Ample manifestaţii contra-islamizării, în Germania.
Autor: | | 24 Comentarii | 786 Vizualizari

18.000 de persoane au participat, luni, la Dresda, în estul Germaniei, la manifestaţia "împotriva islamizării" societăţii.

Acesta este un record de la declanşarea acestei mişcări, care s-a confruntat cu o vastă contramobilizare în numeroase alte mari oraşe, transmite AFP, citată de Agerpres.

La Dresda, capitala landului federal Saxonia, unde mişcarea a fost declanşată în octombrie de un grup autointitulat "Europeni patrioţi împotriva islamizării Occidentului" (PEGIDA), precedenta manifestaţie, organizată cu trei zile înainte de Crăciun, a reunit 17.500 de participanţi.

În faţa manifestanţilor, luni, la Dresda, circa 3.000 de contramanifestanţi, potrivit aceleiaşi surse, s-au adunat sub sloganul "Veniţi, vom vorbi! Să atacăm cu adevărat problemele!", mai ales la iniţiativa unui colectiv de asociaţii numit "Dresda pentru toţi".

În restul Germaniei însă, raportul de forţe dintre susţinătorii şi adversarii PEGIDA a fost inversat.

La Rostock, un alt oraş din fosta RDG, opozanţii mişcării PEGIDA au scandat, printre altele, printre altele "Willkommen im Abendland!" (Bine aţi venit în Occident!).

La Köln, "câteva mii" de adversari ai mişcării xenofobe au făcut faţă "câtorva sute" de persoane care denunţau "islamizarea", potrivit unui corespondent AFP.

Podurile peste Rin, primăria şi catedrala emblematică au rămas în întuneric în semn de protest faţă de PEGIDA, Biserica Catolică explicând că militează împotriva discriminărilor, pentru libertate religioasă şi că nu vrea "să ofere un decor frumos" acestei mişcări.

La Berlin, circa 300 de militanţi anti-"islamizare" s-au reunit în apropierea primăriei, în timp ce aproape 5.000 de contramanifestanţi s-au îndreptat spre Poarta Brandenburg, printre aceştia aflându-se şi ministrul federal al justiţiei, Heiko Mass. Clădirea simbol a capitalei germane a fost, de asemenea, învăluită de întuneric.

Pe contul său de Twitter, ministrul de externe a publicat fotografii de la această defilare, însoţite de un mesaj în care afirmă că, "în Germania, nu este loc pentru agitaţia xenofobă".

În oraşele Munster (nord-vest, 10.000 de persoane), Stuttgart (sud, 8.000) sau Hamburg (nord, 4.000), manifestanţii anti-PEGIDA s-au mobilizat.

În acest ultim oraş, manifestaţia a fost organizată de un colectiv intitulat "Europeni toleranţi împotriva cretinizării Occidentului" (TEGIDA).

Mişcarea PEGIDA afirmă că respinge "islamizarea" societăţii germane şi că se opune jihadiştilor şi străinilor care ar refuza să se integreze. Ţintele sale sunt islamul, străinii, mass-media ("toate mincinoase"), elita politică, multiculturalismul care, în opinia sa, contribuie la diluarea culturii germane creştine.

În cadrul alocuţiunii sale de Anul Nou, cancelarul german, Angela Merkel, a făcut apel la compatrioţii săi să nu participe la manifestaţiile antiislam din ţară, apreciind că acestea sunt organizate de oameni cu 'inima' plină de 'prejudecăţi' şi de 'ură'.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate