Amnistia totală pentru bugetari: Pomană electorală sau măsură necesare? Dezbatere EVZ.RO

Amnistia totală pentru bugetari: Pomană electorală sau măsură necesare? Dezbatere EVZ.RO

Amnistia fiscală pentru pensionari şi bugetari va fi dezbătută şi votată în şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare, luni şi marţi, a anunţat secretarul acestui for legislativ, Niculae Mircovici, după şedinţa Biroului Permanent. Pe evenimentul zilei online puteţi dezbate acest subiect: sunteţi de acord cu aministia fiscală la bugetari? Vă afectează într-un fel? În secţiunea comentarii vă puteţi exprima punctul de vedere şi împreună ne putem face auziţi. De asemenea, în emsiunea Evenimentul Zilei, de la B1 tv, prezentată de Mălin Bot, se va discuta despre acest subiect. Invitaţi vor fi Horia Tabacu, senior editor evz, şi sociologul Ana Bulai.

Nici n-au inaugurat bine sesiunea parlamentară de toamnă şi aleşii au făcut o bucurie bugetarilor, pensionarilor şi mamelor, adoptând o serie de proiecte de lege prin care aceste categorii sunt scutite de la restituirea unor venituri încasate nelegal. Senatorii au decis să extindă amnistierea fiscală de la personalul din învățâmânt la toți bugetarii, care au obținut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curții de Conturi sau alte instituții de control.

Impactul bugetar al acestei măsuri nu a putut fi estimat de ministrul Muncii, Rovana Plumb, prezentă la dezbaterile din Legislativ. Iniţial, propunerea legislativă depusă de senatorul social-democrat Liviu Pop prevedea scutirea de la plata acestor datorii către stat doar pentru profesori din trei localităţi din judeţul Hunedoara. Președintele Traian Băsescu a retrimis însă legea spre reexaminare, pe motiv că aceasta este discriminatorie.

Decizia de extindere a amnistierii fiscale de la personalul de învăţământ la toţi bugetarii a fost luată de plenul Senatului luni seară. Amendamentul propus de Comisia pentru muncă a făcut ca Guvernul să-şi schimbe poziţia iniţială, împotriva propunerii legislative, într-una în favoarea actului normativ, scrie mediafax.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsura a fost susţinută de ministrul Muncii, Rovana Plumb, care a fost prezentă la dezbateri. ”Din 2012, de când am preluat guvernarea, Guvernul Ponta se luptă şi ia măsuri pentru repararea nedreptăţilor făcute de către fosta guvernare, iar proiectul de lege care astăzi este în dezbatere se înscrie pe această linie. Este vorba de repararea nedreptăţilor făcute profesorilor, cadrelor medicale, reprezentanţilor administraţiei publice locale şi alte categorii de bugetari. De aceea, Guvernul susţine raportul pe care l-a întocmit Comisia pentru muncă”, a declarat Rovana Plumb.

Propunerea a fost adoptată cu 122 de voturi ”pentru” şi două abţineri, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor. În versiunea iniţială a propunerii legislative, care a fost formulată de senatorul Liviu Pop, amnistierea fiscală se aplica profesorilor din trei localităţi din judeţul Hunedoara. Propunerea a fost însă întoarsă de preşedintele Traian Băsescu, acesta reclamând, printre altele, faptul că legea este discriminatorie, deoarece se aplică doar persoanelor din anumite localităţi.

"Pentru 1.700 de profesori din Valea Jiului, unde s-a aplicat greşit Legea de salarizare din 2010, urma să se facă o chestiune de reparaţie, de amnistie. Preşedinţia ne-a trimis spre reexaminare legea, spunând că nu se poate face aşa ceva doar din Valea Jiului", a declarat preşedintele comisiei de muncă, Liviu Pop.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a susţinut propunerea legislativă, menţionând că măsura ar fi o reparaţie pentru bugetari. ”Din 2012, de când am preluat guvernarea, Guvernul Ponta se luptă şi ia măsuri pentru repararea nedreptăţilor făcute de către fosta guvernare, iar proiectul de lege care astăzi este în dezbatere se înscrie pe această linie. Este vorba de repararea nedreptăţilor făcute profesorilor, cadrelor medicale, reprezentanţilor administraţiei publice locale şi alte categorii de bugetari. De aceea, Guvernul susţine raportul pe care l-a întocmit Comisia pentru muncă”, a afirmat ministrul.

Pensionarii, printre cei avantajați de Guvern

Senatorii au mai stabilit că pensionarii, care au primit sume necuvenite din vina funcționarilor și figurează cu debite, vor fi scutiți de la plata acestora. Scutirea a fost hotărâtă la iniţiativa Cabinetului Ponta şi de ea vor beneficia 21.000 de pensionari, potrivit datelor oficiale.

Categoriile de beneficiari

● Personalul din autorități și instituții publice, respectiv Parlamentul, Administrația Prezidențială, autoritatea judecătorească, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale.

● Funcționarii din autorități ale administrației publice locale, alte autorități publice, autorități administrative autonome, precum și instituțiile din subordinea acestora, finanțate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale.

● Personalul din autorități și instituții publice finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale.

● Personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii.

● Personalul care ocupă funcții de demnitate publică și personalul care ocupă funcții asimilate funcțiilor de demnitate publică, precum și personalul care beneficiază de statute speciale, inclusiv funcționarii publici și funcționarii publici cu statut special.