Editura Evenimentul si Capital

AMINTIRI MARGINALIZATE. Gabriel Macarie, pictor de geniu, captiv între două lumi

Uneori, calea harului artistic este pavată cu dale de sanatoriu
Autor: | | 0 Comentarii | 1220 Vizualizari

Gabriel Macarie s-a născut într-o dimineaţă de toamnă. Mai exact, în 9 Noiembrie 1952. Cam de pe la doisprezece ani, în paralel cu lecţiile de pian, a început să reproducă picturile vechilor maeştri. Pictura l-a înlănţuit mai apoi, deşi a mai cochetat şi cu compoziţia şi poezia.

Rămas orfan de tată la şaisprezece ani, a devenit mai fragil decât era. Dar, a pictat în continuare. În 1972 a fost admis la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde a studiat până-n 1975, an în care, după câteva luni de căsnicie – şi, oarecum, din pricina acestor doar câteva luni -, a ajuns la sanatoriul din Zam, judeţul Hunedoara.

Credeam că s-a stins!

Au urmat sanatoriile din Jebel şi Gătaia – judeţul Timiş, cu întreruperi în care stătea acasă, în Orăştie.

La spitalul din Jebel l-am cunoscut eu, în 1979. Joncţiunea a fost rapidă, căci ne îndeletniceam amândoi cu pictura. După câteva luni, mi-a venit ideea să-l scot prin Bucureşti. Avea nevoie doar de îmbrăcăminte şi de bani cât să ajungă-n Timişoara. Cum i-am dus prea multe haine, a mai făcut şi-o mică afacere, schimbând un pulover german pe-o sticlă de vin. În Bucureşti a fost interesant, dar greu de rezumat în câteva rânduri, ar fi necesar un roman în două volume.


FOTO: Peisaj, 1984Mai cu seamă acasă, picta. Deseori, era o pictură ce amintea de mentorul său, Aurel Nedelea, însă câteodată izbucnea novator şi – nu arareori – magnific! Cum se întâmplă cu marii creatori, l-au băgat în seamă vreo patrucinci oameni…

Din 1987, n-am mai primit nicio veste de la el. Până atunci, mă suna periodic, să-mi spună unde e şi ce să-i aduc. Odată, din Gătaia, mi-a cerut lucruri simple: două cartuşe de Kent, trei sticle de vin bun, un kilogram de cafea şi-un set de culori „Tonitza”. În final, s-a mulţumit cu cafeaua şi cu câteva pachete de Snagov.

Credeam că s-a stins. După apariţia internetului, am tot căutat să-i dau de urmă. Până-n octombrie 2015, fără rezultat.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate