Editura Evenimentul si Capital

Aperitiv cu SÂNGE de COBRĂ și șoareci la cină. 140 de țări vizitate în 14 ani. Imagini FASCINANTE

Soții Kohnen au cam terminat cu globul pământesc. Le-au mai rămas de văzut doar câteva țări ex-sovietice și câteva de prin Africa de Vest
Autor: | | 0 Comentarii | 6221 Vizualizari

Au pus piciorul pe toate continentele. Au văzut ambele aurore, cea boreală și cea australă. Au dormit în deșert, au mâncat șoareci și au băut sânge de șarpe. Au amintiri cât alții într-o sută de vieți. Un bărbat adevărat și o femeie așijderea.

Cei doi fac un cuplu pe cât de atipic, pe atât de interesant. Ea, Stela, e româncă, are 59 de ani și e medic stomatolog. El, Axel, e neamț, a împlinit 70 de ani și, la bază, e fizioterapeut. Ea, în tinerețe, părea o sosie a lui Kim Basinger, iar el aduce acum cu Sean Connery. S-au cunoscut în Germania, în 1993, loc în care ea se stabilise din ’88, când a emigrat. „A fost pacientul meu”, râde doctorița amintindu-și de plombele pe care i le-a pus soțului ei. I-a unit o pasiune comună, turismul. Și ambii sunt de acord că cel mai important lucru e călătoria și nu destinația în sine.

„El m-a „corupt”; E un călător împătimit! Împreună am vizitat peste 100 de țări!”, numără, în cap, doamna doctor. „Eu am fost în 140. Cam puțin!”, contabilizează Axel, în limba engleză. Dar, în momentul când țârâitul telefonului întrerupe conversația, înjură, amuzant, neaoș românește. Axel și Stela Kohnen, acum retrași la țară, în comuna Snagov, au depășit de mai multe ori, în voiajele lor, ca număr de kilometri parcurși cu mașina, circumferința Ecuatorului. Mai e puțin până la 197, numărul țărilor de pe Terra. Apoi, cine știe?

Aperitiv cu sânge de cobră

Startul în aventura vieții lor l-au luat la Melbourne, în Australia, în primăvara lui 1999 și s-a încheiat acum patru ani, în 2013. Timp în care, în afară de conserve au mâncat și tot felul de bâzdâgănii. „Am mâncat și hamsteri în Ecuador, dar și șerpi în Vietnam. Habar n-am dacă mi-au plăcut… Mi-am șters din cap amintirea”, se uită în jos Axel.

Doamna Stela e mai pragmatică: „Aveau gust de iepure!”. Își face curaj și neamțul: „Șarpele a fost ok, dar câine n-am avut curaj să mănânc. Recunosc, însă, că am băut sânge de șarpe! Ne-au scos o cobră de patru kile și doi metri lungime dintr-un sac...”. Pe Stela o umflă râsul: „Inițial, n-a vrut! Au început să-l laude că e bun pentru inimă, circulație, ficat, etc. Și el nimic. Când au spus că e bun la potență a dat paharul peste cap!”.

FOTO: Brazilia 2005. În vizită la băștinașii unui trib amazonian

Paralizați de frică, în Anzii Cordilieri

Bun, dar domnu’ Axel n-a poftit și la frumuseți exotice? Că tentațiile sunt mari prin străinătățuri... Medicul german se scarpină în cap: „I was under control!”. Cu frigul cum s-au împăcat, că au ajuns și în Alaska și în Antarctica. Culmea, cei doi cad de acord că cel mai frig le-a fost în America de Sud, chiar lângă Tropicul Capricornului: „S-a întâmplat în Peru... Eram la 4.400 de metri altitudine. Noaptea erau sub -25 de grade Celsius! În Alaska am fost vara și în Antarctica am stat puțin”.

Iar cel mai teamă le-a fost tot în Peru. Stela Kohnen se înfiorează: „Eram la 5.000 de metri deasupra nivelului mării, în Anzii Cordilieri. A fost o ambiție a noastră să ajungem cu camionul la Laguna Llangadog care era pe la 3.000 de metri... În loc să ne luăm după hărțile noastre am urmat sfaturile unor localnici și am ajuns mult mai sus, pe un drum îngust cu curbe în ac de păr.

Ne-am întâlnit cu un alt camion care venea din sens opus. Noi eram cu jumă- tate din roțile, de pe o parte, deasupra prăpastiei. Șoferul acela a fost extraordinar. A dat înainte și înapoi, pe lângă noi și a trecut. Eram așa paralizați de frică, că nu ne-a trecut prin cap să coborâm din mașină!”.

Atacați în Namibia

Au fost și atacați, într-un orășel din Namibia. Opriseră în fața unei bănci. Axel intrase în bancă și Stela s-a trezit cu un ciorchine de negrișori agățați de mașina care nu avea ușile încuiate. „Nu apucasem să le blochez. Le țineam așa, cu mâinile în cruce.... Am cedat, pe final. Mi-au furat camerele foto și video! Aveam eu un spray lacrimogen, dar era într-o borsetă... Noroc că aveam un cuțit de bucătărie pe bord și i-am amenințat. S-au speriat când am urlat: «I kill you!». Au aruncat camerele în mașină și au fugit!”, povestește voiajoarea. Distracție este că Axel, la întoarcere, nu știa nimic. A găsit-o transfigurată și tremurând. I-a luat ceva timp până i-a povestit pățania.

FOTO: Prietenii Stelei din tribul Himbas din Namibia

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X