Teama de eşec? De ce americanii nu interceptează şi nu doboară rachetele nord coreene aflate în zbor?

Teama de eşec? De ce americanii nu interceptează şi nu doboară rachetele nord coreene aflate în zbor?

Statele Unite au instrumentele militare potenţial capabile să lovească şi să distrugă din zbor rachetele lansate de Coreea de Nord, ca aceea care a survolat Japonia luni, 28 august. Dar, potrivit lui Patrick Tucker, anumite experimente de interceptare au demonstrat lacune în sistemul american şi au înregistrat câteva eşecuri, după cum relatează Defense One.

Sunt 16 nave de război în stare s-o facă

Luni SUA aveau în Pacific 16 nave de război capabile să lanseze o rachetă de interceptare care poate lovi una dintre rachetele nord coreene ca Hwasong-12 lansată de Phenian asupra Japoniei. Secretarul Apărării, Jim Mattis a ameninţat de mai multe ori că o va face, dacă racheta va fi direcţionată spre Guam sau alt teritoriu al SUA. Dar atunci de ce să n-o facă cu un vector care survolează aliatul japonez? Există anumite riscuri legate de o acţiune de apărare de acest tip, care induc pe americani să nu reacţioneze când ameninţarea nu pare obligatorie - sau când priveşte pe altul.

Problema, potrivit lui Tucker, este că anumite experimente de interceptare au demonstrat lacune în sistemul american şi au înregistrat unele ''neliniştitoare eşecuri''. Asta şi pentru că a intercepta o rachetă ca Hwasong-12, presupune s-o loveşti în momentul când atinge maxima altitudine de zbor. Între 2002 şi vara lui 2017, spune Tucker, au fost 37 tentative de interceptare a unor rachete cu rază medie ca aceea de luni, cu 29 de succese. Una din complicaţiile poveştii priveşte costurile ridicate ale testelor cu rachete interceptatoare, care cer mult timp de pregătire şi activităţi complexe de susţinere. În concluzie, a lovi rachete în zbor, lasă mult spaţiu riscului de a greşi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Curând vor folosi drone

E probabil ca în următorii ani să se ajungă la o mai mare precizie, ca aceea de a putea doborî o rachetă ţintă chiar când e mai aproape de pământ, în primele  minute de la plecare, cu drone care folosesc laserul pentru a lovi. Dar sunt deocamdată o utopie: va trebui aşteptat până în 2023 pentru ca americanii să le experimeteze. Apoi e vorba şi de Trump şi Pentagon dacă îşi vor permite riscurile unui eşec.

De ce Kim Jong-un a lansat racheta care a survolat Japonia

Coreea de nord, potrivit Panorama, a confirmat ca lansarea a fost şi un răspuns direct la exerciţiile militare unite ale Statelor Unite şi Coreei de Sud, considerate de Phenian o dovadă de dorinţa unei invazii a ţării. Agenţia de presă a regimului a ţinut să comunice ca Kim era prezent în momentul lansării. În sfârşit, agenţia a amintit apoi lumii întregi că Coreea de Nord tocmai pregăteşte şi alte teste cu rachete. Încotro vor fi îndreptate şi când vor fi lansate, va avea o anume influenţă asupra viitorului apropiat al regiunii.