AMENZI USTURĂTOARE. Ce sancţiuni au primit TURIŞTII care au încălcat REGULILE la Sarmizegetusa Regia

AMENZI USTURĂTOARE. Ce sancţiuni au primit TURIŞTII care au încălcat REGULILE la Sarmizegetusa Regia

În timp ce turiştii nu au acces în Sarmizegetusa Regia pe perioada iernii, iar dacă încalcă programul de funcţionare riscă amenzi usturătoare, pentru anumiţi aleşi regulile se rescriu. De curând un turist din Bucureşti a fost amendat pentru că a vizitat cetatea dacică cu o oră mai târziu decât prevede programul, iar în vară un alt turist şi-a luat amendă pentru că nu şi-a lăsat motocicleta în parcare în timpul vizitei. Reprezentanţii Jandarmeriei Hunedoara spun că premierul Victor Ponta nu a fost sancţionat pentru că a intrat în cetate cu acceptul firmei de pază şi al celor care au în administrare obiectivul istoric.

În octombrie 2013, pentru că a pătruns în situl arheologic cu doar o oră după terminarea programului de vizitare, jandarmii care păzesc cetatea dacică Sarmizegetusa Regia i-au aplicat unui turist din Bucureşti o amendă de  50 de lei. Programul de vizitare al obiectivului turistic este zilnic între orele 09:00 şi 18:00. Ultima intrare în perimetru se face cu o oră înaintea închiderii. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 100 de lei.

În iunie 2013, un bărbat din Petroşani a fost amendat după ce a intrat cu motocicleta în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Turistul a fost oprit de jandarmi, care, după ce l-au dus în afara monumentului istoric, l-au amendat cu 100 de lei.

Pentru că situl arheologic a fost vandalizat în trecut, în luna mai a anului trecut a intrat în vigoare un regulament de vizitare care trebuie respectat de toţi turiştii. Persoanele care nu respectă regulile de vizitare ale sitului arheologic Sarmizegetusa Regia pot primi amenzi contravenționale cuprinse între 50 şi 2.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivt jurnalistei independente, Dollores Benzic, care a vrut şi ea să ajungă la Sarmizegetusa, i s-a comunicat că cetatea este închisă. Asta deşi de pe contrasens circulau maşini. Întrebând de ce alţii au acces în cetate, jurnalista a aflat că este vorba de premierul Victor Ponta care este cu "şefii de la Jandarmerie". Vizită de lucru în vacanţă?

Reprezentanţii Jandarmeriei Hunedoara au negat informaţiile şi spun că şefii IJJ Hunedoara nu au fost cu premierul Victor Ponta la Sarmizegetusa. Potrivit Gazeta de Dimineaţă, administratorul de la Sarmizegetusa Regia, Vladimir Birlinski, susţine, într-un comentariu pe pagina de Facebook a premierului că a fost vorba despre o vizită “în care fără protocolae şi fiţe s-au discutat probleme serioase… (…) ordine, investiţii, punere în valoare şi multe altele. Inclusiv ca iarna viitoare, tot datorită investiţiilor să poată fi deschisă Administraţia Sarmizegetusa Regia”.

Nu acelaşi lucru reiese din comentariul pe care premierul l-a făcut atunci când a postat imaginile pe Facebook, în care arată clar că este vorba despre o vacanţă cu familia, iar în timp ce doamnele au ales mănăstirea Prislop, premierul şi fiul acestuia au urcat în “munţii unde strămoşii noştri daci au avut ultimul adăpost în faţa romanilor!”. Mai mult, un ATV care se vede într-una din fotografiile pe care premierul le-a postat pe contul său de Facebook, şi casca pe care fiul său o poartă ridică mari semne de întrebare şi în privinţa respectării celorlalte reguli ce trebuie respectate de turişti când vizitează cetatea dacică. Reguli la Sarmizegetusa Regia

Potrivit regulamentului, accesul turiştilor în interiorul sitului arheologic este permis doar pe traseele marcate.

Sarmizegetusa Regia poate fi vizitată în perioada 1 mai-30 septembrie doar între orele 8:00-20:00. În perioada 1 martie-30 aprilie şi 1 octombrie-30 noiembrie, programul de vizitare este între orele 9:00-18:00.

În lunile de iarnă, accesul este interzis în incinta sitului arheologic, deoarece din luna decembrie până în luna martie sunt prevăzute lucrări de întreţinere necesare pentru bună vizitare a monumentului UNESCO.

În ceea ce priveşte regulile de vizitare, acestea se referă la respectarea curăţeniei în zona sitului istoric, fiind interzisă aruncarea deşeurilor la întâmplare sau aprinderea focului, torţelor sau lumânărilor în incintă.

Nu este permisă urcarea turiştilor pe monumente, accesul cu bicicletă sau rolele în interiorul sitului şi nici cu alt tip de vehicule, iar parcarea se poate face doar în zonele special amenajate.

Postarea unor semne sau mesaje în zona sitului este de asemenea interzisă. CITEŞTE ŞI:

  • Ponta a demonstrat la Sarmizegetusa ce slugi are în Jandarmeria Română
  • CUM a vizitat Victor Ponta Sarmizegetusa, deși aceasta ERA ÎNCHISĂ pentru public
  • După ce nu l-a găsit pe Regele Mihai acasă, Victor Ponta a vizitat Cetatea Regelui Dacilor