Ameninţată cu excluderea din spaţiul Schengen, GRECIA rispostează dur: “nu putem SCUFUNDA bărcile şi îneca femei şi copii”

Ameninţată cu excluderea din spaţiul Schengen, GRECIA rispostează dur: “nu putem SCUFUNDA bărcile şi îneca femei şi copii”

Grecia a exclus să se pună "să înece femei și copii" în Marea Egee, ridicând astfel tonul împotriva acelor parteneri europeni care îi reproșează că nu blochează afluxurile de migranți. "Grecia păzește frontierele sale și frontierele europene. Ce nu poate face și nu va face este să scufunde bărci și să înece femei și copii, pentru că legile europene și internaționale și valorile civilizației noastre îi interzic acest lucru", a declarat ministrul adjunct la Afaceri Europene, Nikos Xydakis.

Atena este astfel la diapazon cu "țările care susțin refugiații, ca Germania, Austria sau Suedia", a adăugat el, precizând că le răspunde acelor "cercuri ultraconservatoare europene care iau Grecia în colimator, prezentând-o ca sursa problemei refugiaților".

Această presiune mărește riscul "de a înrăutăți bilanțul uman" al exodului prin Turcia și Grecia al celor care fug din calea războiului și a mizeriei, a subliniat el, reamintind că vineri 45 de persoane au murit înecate în aceste traversări.

În surdină în ultima vreme, criticile europene, formulate în special de țări din Europa Centrală, au fost reluate zilele trecute la adresa Greciei, acuzată că nu depune suficiente eforturi pentru a pune capăt tranzitului pe teritoriul său, poartă de intrare în Europa anul trecut pentru aproape 850.000 de refugiați și migranți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Austria s-a referit sâmbătă la posibilitatea unei “excluderi provizorii” a Greciei din spațiul Schengen, atrăgând un apel la solidaritate din partea Berlinului care a respins o astfel de "pseudo-soluție", scrie agerpres.ro.

“Dacă guvernul de la Atena nu va face mai mult pentru securitatea frontierelor externe ale UE, atunci va trebui ca noi să vorbim în mod deschis de o excludere provizorie a Greciei din spaţiul Schengen”, a declarat Ministrul austriac de interne, Johanna  Mikl-Leitner,  într-un interviu pentru Die Welt, potrivit AFP.

“Dacă un stat din (spaţiul) Schengen nu-şi îndeplineşte obligaţiile, atunci nu există nicio interdicţie pentru a reflecta la aceasta”, a adăugat ministrul, calificând drept mit ideea că frontiera greco-turcă nu poate fi controlată. “Răbdarea multor europeni a ajuns la limită. (...) S-a vorbit mult, acum trebuie acţionat. Este vorba de protejarea stabilităţii, ordinii, securităţii în Europa”, a insistat Johanna Mikl-Leitner.  Grecia, ţară ce se confruntă cu o gravă criză economică, este acuzată de mai multe luni că nu întreprinde suficiente măsuri pentru protejarea frontierelor sale care sunt şi frontierele externe ale Uniunii Europene.

Sute de mii de imigranţi au sosit pe insulele greceşti venind de pe coastele Turciei, încercând astfel să ajungă în ţările occidentale, în special în Germania.

Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE a respins în decembrie ipoteza excluderii Greciei din spaţiul Schengen. “Juridic, nu este posibilă excluderea unui stat din zona Schengen”, afirma atunci ministrul luxemburghez al imigraţiei, Jean Asselborn.