Amenințările au avut efectul invers. Londra o ia spre Brexit

Amenințările au avut efectul invers. Londra o ia spre Brexit

Cu zece zile înainte de referendum, sondajele arată că marea majoritate a britanicilor nu s-a lăsat speriată și manipulată de profețiile apocaliptice și va vota pentru ieșirea din UE

O cercetare sociologică realizată la mijlocul săptămânii trecute și dată publicității în acest weekend de Opinion Research Business pentru The Independent (ziar de stânga, categoric pro-UE), arată că 55% dintre britanici doresc Brexitul, în vreme ce numai 45% vor vota pentru rămânerea în Uniune.

Aceste rezultate reprezintă cea mai mare diferență în favoarea Brexit- ului, de la începutul campaniei. Cu un an în urmă, un sondaj similar, publicat tot în The Independent, arăta rezultate total opuse: tabăra pro- UE conducea cu 10%.

Apocalipsa i-a îndârjit

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit cercetătorilor de la ORB, cifrele par să indice o orientare decisivă a britanicilor spre ieșirea din UE: în vreme ce 78% dintre cei ce doresc Brexitul declară categoric (10, pe o scară 1-10) că vor merge la vot, doar 66% dintre cei ce doresc „Rămânerea” sunt ferm hotărâți să voteze pe 23 iunie.

Un procent surprinzător de mic, de 56% dintre cei care au votat anul trecut pentru Laburiști la alegerile generale doresc „Rămânerea”, în vreme ce 44% vor „Ieșirea”. De partea cealaltă, doar 38% dintre votanții Conservatorilor sunt de acord cu premierul David Cameron și cu „Rămânerea”, în schimb 62% vor „Brexitul”.

Avertismentele terifiante ale premierului David Cameron legate de riscurile ieșirii Marii Britanii din UE au avut un efect exact invers: i-au determinat pe britanici să voteze pentru Brexit. La fel, intervenția lui Barack Obama, care a traversat Oceanul special pentru a pleda în favoarea rămânerii Londrei în Uniune.

Un sondaj realizat de BMG Research pentru The Sun arată că implicarea numelor celor mai grele în campania pentru rămânerea Marii Britanii în UE îi determină pe britanici să voteze în favoarea Brexitului.

Dintre intervievați, 29% au declarat că întreaga campanie a premierului Cameron, de a împiedica „Ieșirea”, îi determină, dimpotrivă, să voteze pentru „Brexit”, spre deosebire de numai 15%, care au afirmat că au fost convinși de pledoaria sa.

Socrul lui Cameron a pus capac

Campania lui Cameron s-a bazat pe așa-numitul „Fear Project”, care a urmărit să-i îngrozească pe britanici în legătură cu repercusiunile „Brexitului”. Astfel, premierul nu s-a dat în lături de la nici o profeție apocaliptică: război, năvala imigranților, terorism, criză economică, sărăcirea populației, creșterea prețurilor, a chiriilor, falimentele companiilor britanice etc.

Săptămâna trecută, socrul lui David Cameron, lordul William Astor, a pus capacul tuturor sfidărilor, avertizând că, indiferent ce va vota poporul, Parlamentul nu va aproba un „Brexit”. Ceea ce ar face referendumul absolut inutil, și ar transforma democrația britanică, cea mai veche din lume, într-o vorbă goală.

Și vizita lui Obama, în aprilie, în Marea Britanie, și discursul său patetic în favoarea rămânerii în UE, au avut exact efectul contrar: i-a determinat pe 24% dintre britanici să voteze pentru „Brexit”, în vreme ce numai 16% au fost convinși de liderul american să voteze pentru „Rămânere”.