AMENDAMENTELE Opoziției la bugetul pe 2018. Liberalii aruncă BOMBA | Exclusiv EVZ

AMENDAMENTELE Opoziției la bugetul pe 2018. Liberalii aruncă BOMBA | Exclusiv EVZ

Evenimentul zilei a discutat cu câțiva parlamentari ai Opoziției, pentru a afla detalii despre amendamentele pe care le vor depune partidele la proiectul de buget pentru 2018, care va fi dezbătut și votat în perioada următoare în Parlament. PNL va ține cont de recomandările Comisiei Europene, înainte de a formula amendamentele, USR vrea să ajusteze „raportul între cheltuielile de capital și cheltuielile de personal”, iar PMP va avea amendamente punctuale, în special pe zona investițiilor, preluate de la primarii municipiilor. Liberalii nu exclus sesizarea CCR, susținând că bugetul creionat de coaliția PSD-ALDE nu respectă Constituția.

Reamintim că termenul depunerii amendamentelor la proiectul de buget de către parlamentari este lunea următoare, de marţi începând dezbaterile în comisii, iar votul final este programat într-o şedinţă comună a Legislativului, pe 21 decembrie.

„Vom avea amendamente de substanță și restul amendamentelor. Vom ține cont și de tratat. De exemplu, vom ține cont de recomandările Comisiei Europene, pentru că știm că riscul este, dacă nu respecți recomandările, este să nu respecți Constituția. În varianta care este acum, bugetul nu respectă Constituția. Există o echipă care lucrează pe amendamente, din care fac parte, și atunci echipa asta va face propunerile de amendamente de substanță și bineînțeles că vom propune și atac la CCR, în cazul în care amendamentele noastre nu vor trece”, a declarat, pentru EVZ, senatorul PNL, Florin Cîțu, membru în Comisia de buget-finanțe a Senatului.

Cîțu mai susține că proiectul de buget pentru anul viitor  relevă incompetența Cabinetului Tudose, cât și absurdul situației.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Incompetență pentru că ei nu văd, că după ce ai o execuție bugetară dezastruoasă în 2017, în linie cu 2016, tu vii acum și spui că de fapt 2018 o să fie un an fantastic, deși creșterea economică a fost în 2017. Aici este și absurd și incompetență. Absurdul este că ai foarte multe tăieri, după un an de creștere economică fantastică, tu vii cu tăieri exact acolo unde doare, la investiții și la bunuri în servicii. La bunuri în servicii ai echipamente medicale și pentru sănătate, pentru spitale. E ciudat să tai tocmai de acolo. În plus, cum faci Legea pensiilor de la 1 ianuarie 2018, deși zici că este un an fantastic și poți să-ți permiți, salariile nu cresc. Aia este doar un artificiu. Deci aici este tot absurdul, plus incompetență”, ne-a explicat Florin Cîțu, adâugând că și la departamentul de fonduri europene este „o bătaie de joc”.

Linia USR în amendarea bugetului

Contactată de EVZ, senatorul USR, Nicoleta Dinu, și ea membru în Comisia de buget-finanțe, a prezentat principala direcție pe care o va avea partidul în amendarea proiectul de buget pentru 2018. 

„Opțiunea noastră va fi de principiu să mergem pe fiecare ordonator principal de credite și să ajustăm raportul între cheltuielile de capital și cheltuielile de personal, având în vedere că investițiile sunt mereu cele văduvite și că o creștere economică durabilă nu se poate construi altfel, decât prin investiții. Asta va fi o notă generală pentru amendamentele pe care le voi înainta eu în Comisia de buget. Vom urmări aplicarea unui principiu general, astfel încât să existe potențial de accelerare în cadrul economiei, dar bazat pe investiții, nu pe consum”, ne-a spus Nicoleta Dinu. 

PMP acuză că Opoziția nu este unită

Deputatul PMP, Adrian Todoran, a spus, pentru EVZ, că amendamentele sale vor fi punctuale, preluate de la aleșii locali, dar este sceptic că majoritatea PSD-ALDE le va trece în Comisia de buget-finanțe, în care acesta este membru.

„Eu am amendamente pentru județul Maramureș, pe care îl reprezint. Am solicitat primăriilor listele de investiții pentru 2018 pe care să le susțin în Comisia de buget-finanțe. Am cerut hârtii până duminică seara, ca eu să le redactez luni dimineață la prima oră și să le depun. Sigur că fiecare primărie are un plan pe ce vrea să facă, și atunci mă adaptez situației de față. Dar subliniez faptul că nu vor fi amendamente trecute în Comisia de buget ale opoziției. Sau vor fi foarte perverși pentru că s-ar putea să aprobe în Comisia de buget, dar să cadă în plen. Anul trecut m-am certat cu ei, mi le-au aprobat, dar în plen le-au picat”, a explicat Todoran. 

Întrebat de EVZ dacă a discutat cu colegii pentru a avea amendamente generaliste la buget, deputatul PMP a răspuns: „Vă spun sincer că opoziția, din punctul meu de vedere nu poate fi unită. Parlamentarii USR vor să taie, să spânzure, nu gândesc înainte, iar PNL este prea orgolios. Și fiecare o să-și facă treaba lui, iar PSD-ALDE o să defileze, ca de obicei”.

Chestionat de EVZ dacă partidele din arcul Puterii vor introduce noi taxe, Adrian Todoran a replicat: „De la PSD și ALDE te poți aștepta ca la mijlocul anului să trântească iar guvernarea. E preconizat ca în aprilie să renunțe la guvernare”.