Ambasadorul Rusiei. „Tezaurul românesc aparține istoriei”

Ambasadorul Rusiei. „Tezaurul românesc aparține istoriei”

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București susține că problema tezaurului românesc este, déjà, istorie și că subiectul trebuie dezbătut de istorici. De asemenea, oficialul de la Moscova spune că o cauză a răcirii relațiilor bilateral cu România ar fi că țara noastră este uneori lipsită de independență în deciziile sale deoarece a delegat suveranitatea sa națională acelor asociațiile interstatale asociații, din care face parte, Uniunea Europeană și NATO.

În contextul aniversării, pe 15 octombrie, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Federația Rusă și România, Ambasadorul Federației Ruse la București a declarat, într-un interviu acordat pentru Incisiv de Prahova: „Sunt convins că „problema tezaurului românesc”, care are deja peste 100 de ani, aparține istoriei”

Oficialul de la Moscova a adăugat, în acest context, că „secolul trecut a fost deosebit de bogat în revoluții, războaie, agresiuni și ocupații, armistiții și reparații pentru prejudiciul cauzat, care au fost ulterior reduse mai mult de 10 ori, precum și în perioade de cooperare fructuoasă și asistență reciprocă în vremurile dificile și în vremuri mai prospere”. „Pentru a studia această problemă din punct de vedere științific și istoric, între țările noastre a fost creată o comisie specială de istorici, al căror mandat include examinarea episoadelor complexe (contradictorii) ale relațiilor noastre, inclusiv problema „tezaurului românesc”. Propun să lăsăm acest subiect lor, pentru o analiză aprofundată bazată pe documente de arhivă și pe întregul set de evenimente din perioada trecută”, a dîăugat Valery Kuzmin.

Despre răcirea relațiilor dintre cele două țări, ambasadorul rus a adăugat: „ În ceea ce privește cauzele încetinirii care a apărut în relațiile noastre moderne diplomatice și politice moderne și chiar a complicațiilor destul de grave, în mod periodic, în opinia mea, una dintre cele mai importante este legată de faptul că România în mare măsură a delegat suveranitatea sa națională acelor asociațiile interstatale asociații, din care face parte, Uniunea Europeană și NATO, și, prin urmare, este uneori lipsită de independență în deciziile sale…

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe scurt despre perspectivele: studiind documentele publicate aici, de exemplu, despre prioritățile viitoarei președinții a României în Consiliul Uniunii Europene, nu observăm elementul dedicat dezvoltării relațiilor cu Rusia. Dacă acest punct apare, noi vom saluta aceasta”.

Despre sărbătorirea celor 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice,  Valery Kuzmin susține că este „data jubileară, o piatră de hotar semnificativă, un motiv bun pentru a reflecta asupra unor anume lecții și pentru a formula o serie de concluzii”.

„Un simbolism deosebit al acestei date este acela că relațiile diplomatice au fost stabilite imediat, de îndată ce pe harta politică europeană a apărut România independentă, recunoscută de comunitatea internațională, suveranitatea căreia a fost confirmată exact cu 140 de ani în urmă, la Congresul de la Berlin, în urma războiului ruso-turc, unde țările noastre au evoluat drept aliați”, a arătat ambasadorul rus..