Editura Evenimentul si Capital

Ambasadorii Norvegiei ar trebui să impună Justiţiei o sentinţă în cazul Bodnariu? Ce urmăresc, până la urmă, cei care s-au isterizat împotriva Norvegiei?

Mălin Bot
Autor: | | 214 Comentarii | 12755 Vizualizari

Mă irită dezbaterea aproape isterică din jurul cazului Bodnariu versus Norvegia şi curentul foarte puternic, vizibil în special în reţele sociale, care cere imperativ atitudine, revoltă şi proteste pentru susţinerea acestei familii.

Desigur, toţi părinţii sunt sensibili la ideea că cineva poate să le ia cu forţa copiii şi pentru acest motiv subiectul generează o emoţie uriaşă, bine speculată de foarte multe grupuri.

Pentru că în România bătaia e încă „ruptă din rai”, un alt motiv de discuţii aprinse ţine de argumentarea sau demontarea dreptului părinţilor să-şi educe odraslele chiar şi cu astfel de metode.

Valul indignării împotriva statului norvegian, pe aceste două teme principale generate de subiect, este uriaş şi mătură tot în calea lui. S-au organizat demonstraţii în faţa ambasadelor Norvegiei din mai multe state şi sunt lansate petiţii.

Subiectul a fost copios confiscat mai ales de cei care şi-au obişnuit publicul cu proteste de stradă împotriva Justiţiei şi a deciziilor ei.

Ştiu că sunt pe contrasens cu opinia mea despre acest subiect, dar sunt aici pentru a spune ceea ce cred eu, nu ceea ce crede majoritatea într-un anumit moment sau pentru a face pe plac celor mulţi.

Suntem chemaţi că protestăm şi unii dintre noi au protestat vehement fără să avem certitudinea că ştim pentru ce protestăm. Cazul are doi actori principali: familia Bodnariu şi statul Norvegian. Familia acuză statul că a comis un abuz nejustificat, dar nu ştim nimic din ceea ce este în dosar pentru că legea din Norvegia impune confidenţialitate totală pe cauzele de acest fel.

Cum poate un om raţional să se lase cuprins se revoltă şi să contribuie la un protest pentru o situaţie care îi este descrisă doar dintr-o singură direcţie?

...


 

Stiu ca e impotriva curentului puternic pe care il sesizez si pe retele sociale, dar eu am o opinie separata si o exprim...

Posted by Malin Bot on Tuesday, January 12, 2016


...

Cât timp nu ştim ce probe au stat la baza declanşării procedurii împotriva familiei Bodnariu mi se pare hazardat să adoptăm poziţii vehemente.

Dincolo de informaţii exacte care pot justifica indignarea sau pot pune totul într-o lumină radical schimbată, mai este o problemă de principiu.

Cum să protestezi în faţa unei ambasade împotriva unei proceduri judiciare şi a unei posibile sentinţe decisă de un magistrat? Ce ar putea să facă ambasadorii Norvegiei din ţările unde s-au organizat proteste?

Pot impune ambasadorii norvegieni judecătorilor care vor pronunţa sentinţe să adopte o decizie împotriva legii care i-a chemat să se pronunţe?

Răspunsul pentru ultima întrebare aduce argumentul următor pentru care consider o greşeală isterizarea pe marginea acestui caz.

Suntem în faţa unei ţări cu o lege care te decade din drepturile părinteşti dacă aplici metode considerate acceptabile în România. Asta e legea ţării în care s-a născut doamna Bodnariu şi unde a acceptat să locuiască domnul Bodnariu.

Cei doi au recunoscut, într-un interviu, că au mai apelat la „metode româneşti” atunci când cei mici au fost mai agasanţi. Deci au încălcat legea ţării, ştiind care sunt consecinţele pentru asta. Şi-au asumat riscul şi când li se întâmplă ne cheamă pe noi să protestăm pentru cauza lor. Nu cred că e corect.

Dacă legea norvegiană e strâmbă, nu e treaba societăţii civile şi a publicului din Norvegia să protesteze şi să impună o schimbare?

Am rezolvat toate problemele din România şi ne apucăm că facem curăţenie în curţiile altora?

Unii mai spun că, în principiu, copilul nu trebuie luat de lângă părinţi şi că familia stie întotdeauna mai bine decât statul ce e mai bine pentru un copil. Suntem siguri că e un principiu infailibil? Nimeni nu protestează public pentru asta în Romania, dar e o realitate pe care o vedem pe strazi zilnic.

Mame iresponsabile cu bebeluşi folosiţi la cerşit. Cum e, în aceste cazuri, cu „familia ştie ce e mai bine pentru copil”?

PS:

 

Această lege oferă copiilor mai mari de 15 ani posibilitatea de a contesta legal orice decizie a părinților în materie...

Posted by Malin Bot on Wednesday, January 13, 2016

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate