Noua lege privind regimul deșeurilor: ambalaje mai mici și buruieni colectate selectiv

Noua lege privind regimul deșeurilor: ambalaje mai mici și buruieni colectate selectiv

Autorităţile au de gând să oblige producătorii să se ocupe de recuperarea ambalajelor, apoi de reciclarea sau de eliminarea acestora.

Guvernul vrea ca marile companii producătoare de viitoare deşeuri să dea o mână de ajutor la curăţenie. Potrivit noului proiect de lege privind regimul deşeurilor, elaborat de specialiştii Ministerului Mediului şi Pădurilor, niciun produs nu va mai apărea pe piaţă dacă cel care îl creează nu va face dovada că există posibilitatea gestionării acestuia ca deşeu. Specialiştii din cadrul ministerului sunt de părere că "prezentul proiect de act normativ contribuie la realizarea de către România a obiectivului «o societate a reciclării», urmărind evitarea generării de deşeuri şi utilizarea deşeurilor ca resursă". În momentul de faţă, proiectul de lege se află în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Mediului.

Până în 2020, hârtia, metalul, plasticul şi sticla vor fi colectate selectiv

"Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze selectiv, cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă", se precizează în draft.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în 2015, autorităţile locale sunt obligate să introducă sisteme de colectare separată cel puţin pentru aceleaşi patru categorii de deşeuri, iar până în 2020 producătorii de deşeuri de ambalaje vor trebui să pună la punct un sistem de reutilizare şi reciclare a ambalajelor aruncate la gunoi.

Gunoiul "fără stăpân", adunat din banii contribuabililor

În proiectul de lege se precizează că, dacă autorităţile nu reuşesc să identifice persoanele care au abandonat gunoi pe o stradă, păşune sau la marginea unui oraş, deşeurile fără stăpân vor fi strânse, reciclate sau eliminate pe cheltuiala primăriei.

În plus, "Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului poate decide asupra extinderii totale sau parţiale a responsabilităţii activităţilor de gestionare a deşeurilor şi a costurilor operaţiilor de eliminare la producătorul produsului din care derivă deşeul respectiv sau/şi la distribuitorii produsului", se mai specifică în proiect.

Autorităţile vor să reglementeze şi situaţia buruienilor din parcuri şi din grădinile ţăranilor, dar şi a bălegarului.

Viitoarea lege spune că orice deşeu vegetal şi animal trebuie adunat şi dus pentru compostare la staţii special amenajate de autorităţi sau pe platforme individuale în gospodării. Primăriile vor fi obligate să amenajeze puncte de colectare conform normelor UE, să colecteze bio-deşeurile şi să le composteze sau să le recicleze.

Totodată, acestea vor fi analizate dacă sunt poluatoare. Dacă nu sunt periculoase, vor fi utilizate pentru fertilizarea pământului.

Potrivit expunerii de motive, pe baza căreia s-a elaborat proiectul de lege, autorităţile române se află deja în întârziere cu implementarea legislaţiei europene de mediu. Astfel, "România are obligaţia de a transpune Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive până pe data de 12 decembrie 2010, conform termenului precizat la art. 40 din directivă", au precizat specialiştii din cadrul Departamentului de Gestionare a Deşeurilor.