Amănunte cutremurătoare din dosarul Rompetrol. Ofițer SIE: foștii miniștri Mihai Tănăsescu și Dan Ioan Popescu au insistat pentru aprobarea Ordonanței Patriciu

Amănunte cutremurătoare din dosarul Rompetrol. Ofițer SIE: foștii miniștri Mihai Tănăsescu și Dan Ioan Popescu au insistat pentru aprobarea Ordonanței Patriciu

Reprezentanții companiei KazMunayGas International NV s-au prezentat marți la sediul DIICOT, unde au fost citați pentru a li se aduce la cunoștință faptul că societatea a fost introdusă ca parte responsabilă civilmente în dosarul Rompetrol. Potrivit eranews.ro, un ofițer SIE participant la ședințele Guvernului Năstase le-a confirmat procurorilor DIICOT că foștii miniștri Mihai Tănăsescu și Dan Ioan Popescu au fost principalii susținători ai ideii ca guvernul să adopte o ordonanță de urgență prin care obligațiile bugetare ale Rompetrol Rafinare – societatea care deține Petromidia, să fie transformate în obligațiuni.

Audiată în dosarul privatizării Petromidia, fostul ministru al Justiției, Rodica Stănoiu le-a confirmat și ea, indirect, procurorilor neregulile din adoptarea ordonanței de urgență amintite

Potrivit eranews.ro, Procurorii DIICOT scriu în ordonanța prin care, în aprilie, au extins urmărirea penală în dosarul Rompetrol II, care înseamnă și privatizarea Petromidia, că Dinu Patriciu și alți doi parteneri ai săi de atunci, Philip Sthepenson și Alexandru Nicolcioiu, „i-au capacitat pe Ministrul Finanţelor Mihai Tănăsescu şi pe Ministrul Economiei şi Comerţului Popescu Ioan Dan din Guvernul Adrian Năstase, astfel încât aceştia să iniţieze adoptarea unui act normativ care să conducă la transformarea obligaţiilor bugetare restante ale SC ROMPETROL RAFINARE SA în obligaţiuni convertibile care să fie subscrise de Ministerul Finanţelor cu scadenţa la 20 de ani”.

Asta pe fondul riscului ca Rompetrol Rafinare să fie executată silit sau introdusă în insolvență pentru datoriile de circa 600 de milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult decât atât, ancheta procurorilor DIICOT a stabilit că „niciuna dintre etapele obligatorii ale adoptării unui act normativ nu a fost respectată, fiind adoptată o ordonanţă de urgenţă care nu avea notă de fundamentare, nu era redactată în forma finală, nu avea niciunul dintre avizele obligatorii şi mai ales a fost redactată sub controlul direct al lui Patriciu Dan Costache”.

Potrivit DIICOT, 14 suspecți au fost puși sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, înșelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital prin tranzacții sau ordine de tranzacționare.

Tot luni, KazMunayGas și KMG International au transmis, printr-un comunicat de presă, că nu au fost informate oficial de existența unor investigații referitoare la activități din perioada 1998 — 2003, la momentul achiziției acțiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007), subliniind că vor folosi toate mecanismele legale, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a proteja investițiile realizate de la momentul achiziției.

"Pe 9 mai, companiilor KMG International NV (KMGI), Oilfield Exploration Business Solutions SA și Rompetrol Rafinare SA li s-a comunicat faptul că au fost citate ca părți responsabile civilmente într-un dosar în curs de anchetă la DIICOT. Aceste evoluții pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice și a planurilor de dezvoltare ale KMG în România. KMG a achiziționat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV în anul 2007. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc în anul 2000, acordul de conversie în obligațiuni a datoriilor istorice ale companiei fiind încheiat în anul 2003. Atât KMG, cât și KMGI nu au fost informate oficial de existența unor investigații precum cele menționate astăzi în comunicatul de presă al DIICOT (referitoare la activități din perioada 1998 — 2003) la momentul achiziției acțiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)", mai susțineau cele două companii.