Editura Evenimentul si Capital

Teoria undelor gravitaţionale, emisă de Einstein în 1916, a fost confirmată. Astronomii sunt în extaz: ''Am detectat UNDELE gravitaţionale. AM REUŞIT''

Ecuațiile lui Einstein indicau faptul că undele gravitaționale ar fi generate de accelerația obiectelor cosmice masive
Autor: | | 11 Comentarii | 3893 Vizualizari

Savanţii au confirmat o descoperire incredibilă care va ajuta enorm la completa desluşire a tainelor gravitaţiei. Coliziunea a două găuri negre, aflate la peste un miliard de ani lumină de Pământ, a generat unde gravitaționale, acele pulsații sau valuri slabe în spaţiu-timp a căror existență a fost prevăzută de Albert Einstein în 1916, în celebra sa Teorie a Relativității Generale.

Descoperirea confirmă exact ce Einstein a prezis în 1916 în legătură cu două gărui negre care se ciocnesc. Ecuațiile lui Einstein indicau faptul că undele gravitaționale ar fi generate de accelerația obiectelor cosmice masive și astfel cele mai dramatice evenimente cosmice, cum sunt exploziile de stele intrate în stadiul de supernove sau fuziunea dintre două găuri negre, ar trebui să producă niște unde gravitaționale puternice, mai ușor de detectat.

''Am detectat undele gravitaţionale. Am reuşit'', a anunţat, la începutul mult-aşteptatei conferinţe de presă, David Reitze, directorul executiv al observatorului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), care masoară fiecare patru kilometri. Semnalul undelor gravitaţionale a fost confirmat pentru prima dată anul trecut în 14 septembrie 2015, în Louisiana, de către cele două instrumente ale observatorului LIGO, care masoară fiecare patru kilometri.

''Ce este interesant este ceea ce urmează'', a mai spus David Reitze, comparând această descoperire cu momentul în care Galileo a folosit telescopul pentru prima dată. 

Echipa de cercetători a descoperit că cele două găuri negre aveau o dimensiune de 29 şi, respectiv, de 36 de ori mai mare decât Soarele, situându-se la o depărtare de aproximativ 1,3 miliarde de ani lumină de Pământ în momentul în care au fuzionat.

Detectarea undelor gravitaţionale este o dovadă că pot exista găuri negre în sisteme binare. Fiecare gaură neagră a fost de aproximativ 150 de km în diametru. Fiecare conţinea 30 de mase solare şi era accelerată la aproximativ jumătate din viteza luminii când s-au ciocnit. "Este uluitor", a adăugat Reitze.

Fiind la o depărtare de 1,3 miliarde de ani de Pământ, înseamnă că aceste găuri negre au intrat în coliziune în urmă cu 1,3 miliarde de ani. Undele gravitaţionale au traversat spaţiul pentru 1,3 miliarde de ani. Când ele au ajuns pe Pământ, în 12 septembrie 2015, au determinat sistemele LIGO să se deplaseze cu 1/1000 din lăţimea unei particule de protoni. ''LIGO le-a detectat. Uimitor'', a precizat David Reitze. Momentul impactului a durat, potrivit oamenilor de ştiinţă, 20 de milisecunde.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate