Alte PENSII SPECIALE! Propunere legislativă aprobată tacit astăzi. Este vorba despre drepturile bănești ale persoanelor PERSECUTATE POLITIC

Alte PENSII SPECIALE! Propunere legislativă aprobată tacit astăzi. Este vorba despre drepturile bănești ale persoanelor PERSECUTATE POLITIC

Senatul, în şedinţa plenului de ieri, a adoptat tacit propunerea legislativă prin care drepturile persoanelor persecutate din motive politice şi ale celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri vor fi stabilite de casele de pensii, act normativ pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 13 martie.

Potrivit Agrpres, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată după 6 martie 1945 şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, în sensul acordării competenţei caselor de pensii de a primi cererile pentru stabilirea drepturilor, de a stabili şi de a plăti respective drepturi, precum şi de a verifica legalitatea acestora.

„În prezent, cererile pentru stabilirea drepturilor titularilor, prevăzute în acest Decret-lege, se depun la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti. Gestionarea şi plata drepturilor cuvenite se fac prin intermediul caselor judeţene de pensii şi cea a municipiului Bucureşti, odată cu plata lunară a drepturilor de pensie, prin cupon de pensie sau prin cont bancar”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de senatori PSD.

Iniţiativa legislativă propune desfiinţarea comisiilor judeţene existente în prezent la nivelul agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, care oricum au ca membri titulari şi un reprezentant al casei de pensii şi alte două persoane de la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Intenţia de reglementare este de a trece activitatea de primire a cererilor pentru stabilirea drepturilor la nivelul caselor judeţene de pensii şi a municipiului Bucureşti. (...) Trebuie subliniat faptul că existenţa a două comisii judeţene care să gestioneze un singur act normativ - respectiv Decretul-lege 118/1990 (...) reprezintă o construcţie nerealistă, greoaie şi care nu este orientată spre cetăţean”, menționează iniţiatorii actului normativ.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional în acest caz.