Editura Evenimentul si Capital

Scandalul alimentelor dubioase vândute în estul Europei se extinde. ”Suntem groapa de gunoi a Europei”

FOTO: ARHIVĂ
Autor: | | 14 Comentarii | 3451 Vizualizari

În ultimii ani, mai multe state membre ale UE din Centrul şi Estul continentului s-au plâns că produse vândute sub aceleaşi denumiri şi etichete au uneori calitate inferioară în ţări est-europene comparativ cu cele din vest. Comisia Europeană arată că se încalcă astfel legislaţia europeană. Europarlamentarul Maria Grapini a tras un semnal de alarmă cu privire la alimentele pe care le consumă românii, care sunt de proastă calitate, comparativ cu cele din Vest, deși au aceeași firmă.

”Suntem groapa de gunoi a Europei”, nu este pentru prima dată când auzim această expresie. Rând pe rând, țările din Estul Europei se plâng pentru produsele alimentare de calitate inferioară care sunt exportate în estul Europei sub acelasi brand, însă diferită ca și componență.

Europarlamentarul Maria Grapini a intervenit în Plenul Parlamentului de la Strasbourg pe tema " Interpelări majore (articolul 130b din Regulamentul de procedură)", joi, 18.05.2017, unde a declarat că sunt foarte mulți producători care vând produse sub numele anumitor branduri, însă calitatea nu este aceeași. 

”Este o certitudine că în țările din Est sunt produse sub același brand cu calități inferioare, asta e înșelăciune. Eu sunt membră a Comisiei Pieței interne Protecția Consumatorului și e datoria mea să apar interesele consumatorului. Dar aici este mult mai mult decât consumatorul. A vinde un produs care are calități inferioare, dar poartă același brand este o contra-afacere, până la urmă. Și distrug pe producătorii corecți. Pe de altă parte, consumatorul plătește un preț necuvenit. Nu oprim diversificarea, dar producătorul care vrea să vândă pentru putere de cumpărare mai mică nu are decât să-și schimbe denumirea produsului, să pună alt brand, să pună numărul doi la brandul respectiv, nu să înșele, punând același brand și să iei detergent și să folosești de trei ori mai mult pentru că are coeficientul de spălare mai mic. Așadar, doamna comisar, eu cred că aici trebuie să intervenim cu o legislație unitară, europeană. Evident, și cu autoritățile naționale. Dar este clar acum că cei din Est sunt coșul de gunoi cum de multe ori s-a mai dovedit.”, a declarat Maria Grapini, în Plenul Parlamentului. Înregistrarea video o puteți vedea (aici).

Situația a fost semnalată, anul trecut, și de europarlamentarii Daciana Sarbu și Pavel Poc (Cehia), care au adresat o interpelare Consiliului European, cerând acțiuni pentru verificarea și remedierea situației, deoarece există standarde duble în calitatea alimentelor din UE, care par să corespundă unei divizari Est-Vest.​

Plătim mai mult pentru servicii proaste

Studii mai vechi şi mai noi realizate de specialişti au indicat diferenţa de calitate a unor produse alimentare comercializate sub aceleaşi denumiri şi etichete în Est comparativ cu Vestul Europei. Mai mult chiar, deşi sunt mai slab calitative, consumatorii din Est plătesc mai mult pentru aceste produse decât cei din Vest.

Contestații în decembrie 2016

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate