Editura Evenimentul si Capital

Alimentele, facturile și impozitele au topit veniturile românilor

14-04/alimente_6-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 293 Vizualizari

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în ultimul trimestru din 2013, în medie, de 2.394 lei lunar pe gospodărie, venitul pe persoană fiind de 839 lei pe persoană, şi au reprezentat 91,2% din nivelul veniturilor totale, care s-au ridicat la 2.624 lei, potrivit datelor publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS).

Veniturile băneşti medii au reprezentat 83,3%. Cheltuielile totale au fost, în medie, de 2.394 lei lunar pe o gospodărie, iar cheltuielile de consum medii au reprezentat 72,3%. Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, realizată de INS, în ultimul trimestru al anului trecut, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.624 lei pe gospodărie şi 920 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.186 lei lunar pe gospodărie (766 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 439 lei lunar pe gospodărie (154 lei pe persoană). Mai mult de jumătate din venituri au fost reprezentate de salarii (51,3%), acestea fiind urmate de venituri din pensii sau ajutoare de șomaj (22,2%), venituri în natură (16,7%), venituri din agricultură (3,1%) sau venituri din activități independente (2,8%).

Diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă. Astfel, în ultimul trimestru al anului 2013, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 31,6% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,5% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 64,6% din salarii, de 21,6% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 7,7% din total.

În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 39,1% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,2% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 7,9% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (28,2%) şi celor din prestaţii sociale (23,4%).

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în intervalul octombrie-decembrie 2013, în medie, de 2.394 lei lunar pe gospodărie (839 lei pe persoană) şi au reprezentat 91,2% din nivelul veniturilor totale. Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare).

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate