Alimentele bogate în fibre ar putea ameliora simptomele astmului

Alimentele bogate în fibre ar putea ameliora simptomele astmului

O serie de teste efectuate pe şoareci a arătat că o dietă bogată în fibre ar putea reduce inflamaţiile la nivelul plămânilor, potrivit unui studiu citat de BBC.

În studiul respectiv, oamenii de știință atrag atenția că trecerea la alimente procesate ar putea explica numărul tot mai mare de bolnavi de astm.

Căile respiratorii sunt mult mai sensibile la iritaţii şi mult mai predispuse la a se inflama în cazul persoanelor care suferă de astm. Astfel, se produce o îngustare a căilor respiratorii, iar aerul devine mai greu de respirat.

Prin urmare, intestinul ar putea reprezenta o posibilă soluţie, având în vedere bacteriile care există acolo, consideră cercetătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul celulelor din organismul uman este depăşit de numărul - de ordinul trilioanelor - de microbi. Există tot mai multe dovezi că aceste bacterii au un impact semnificativ asupra sănătăţii.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Lausanne, Elveţia, a arătat că dietele bogate în fibre modifică tipurile de bacterii care trăiesc în intestinul şoarecilor.

Bacteriile care se pot afla pe fibrele solubile, cele găsite în fructe şi legume, contribuie la formarea unor acizi graşi, care sunt absorbiţi în sânge.

Oamenii de ştiinţă au spus că aceşti acizi graşi acţionează ca semnale pentru sistemul imunitar, astfel că plămânii sunt mai rezistenţi la iritaţii.

La polul opus, în cazul dietelor sărace în fibre, şoarecii au devenit mai vulnerabili la a dezvolta astm.