Editura Evenimentul si Capital

Alimente care strică dantura

baf6036018d92651c46cab4f0679f110
Autor: | | 6 Comentarii | 0 Vizualizari

Nu doar dulciurile sunt responsabile pentru distrugerea danturii, ci şi floricelele, cocktailurile cu gheaţă sau băuturile carbogazoase.

Băuturile acidulate sunt mai periculoase pentru dinţi decât dulciurile. Ele erodează smal ţul dinţilor, mai ales dacă sunt consumate zilnic. Un pericol pentru dantură îl reprezintă, spun stomatologii, cocktailurile care conţin cuburi de gheaţă. Seminţele, alunele, fisticul sau popcornul dăunează şi ele dinţilor şi ar trebui evitate, în special, de cei cu dantură sensibilă. Sucurile acidulate sapă smalţul Acidul este una dintre cele mai periculoase substanţe pentru dinţi, susţin medicii stomatologi. „Am tratat un pacient care obişnuia să bea 4 litri de suc acidulat pe zi. Avea leziuni foate mari, iar smalţul era aproape distrus”, povesteşte un medic stomatolog, care lucrează la un cabinet privat din Bucureşti. Inclusiv băuturile acidulate fără zahăr sunt periculoase, susţin stomatologii. Ei recomandă ca băuturile acidulate să fie consumate mai degrabă în timpul meselor decât după, pentru că acizii îşi mai pierd din putere. Pe cât posibil, mai spun dentiştii, copiii trebuie feriţi de astfel de băuturi, mai ales că au smalţul dinţilor în formare. Cocktailurile cu gheaţă, fie ele alcoolice sau non-alcoolice, sensibilizează şi ele dinţii. „Băuturile foarte reci pot produce fisuri dentare”, adaugă acelaşi medic stomatolog. Specialiştii recomandă evitarea diferenţelor de temperatură. De exemplu, băuturile reci nu trebuie consumate după supe sau alte mâncăruri calde. Atenţie şi la medicamente, în special la capsulele efervescente. „Nu exageraţi cu vitamina C, aspirina efervescentă şi alte tablete masticabile”, este un alt sfat al stomatologilor. Popcornul traumatizează dantura Alte alimente, care nu fac parte din categoria dulciurilor, dar care pot dăuna danturii sunt seminţele, alunele, fisticul sau popcornul. Motivul: sunt tari şi pot strica smalţul. „Cojile de la popcorn pot intra sub gingii şi nu mai pot fi înlăutrate cu periuţa de dinţi, iar uneori nici cu aţă dentară”, atrage atenţia medicul stomatolog. Covrigii şi biscuiţii sunt, de asemenea, incluşi pe lista alimentelor „periculoase”, întrucât se lipesc de dinţi, iar resturile pătrund în spaţiile interdentare ori sub gingii. Persoanele care sunt la dietă şi consumă multe salate şi legume fibroase trebuie, de asemenea, să fie atente. „Oţetul din salată distruge smalţul. La fel şi lămâile şi portocalele. Este bine să nu exageraţi”, mai spun medicii stomatologi. TICURI PERICULOASE Nu vă roadeţi unghiile! Nu doar alimentele fac rău dinţilor, ci şi obiceiurile proaste, cum ar fi rosul unghiilor, scrâşnitul dinţilor, ţinutul scobitorilor între dinţi, rosul creioanelor sau al braţelor de la ochelari. „Sunt ticuri nervoase care duc la uzura dentară şi la producerea unor leziuni traumatice”, explică medicul stomatolog. Printre obiceiurile dăunătoare danturii, specialistul include şi piercingurile, făcute în buză sau în limbă. Din cauza acestora, bacteriile care se adună pe metale se pot prolifera în gură. „Piercingurile sunt foarte periculoase, deoarece pot provoca infecţii greu de tratat”, precizează medicul stomatolog. Pentru o igienă dentară cât mai bună, medicul vă sfătuieşte să vă periaţi dinţii după mese şi să folosiţi aţă dentară, dacă aveţi lucrări stomatologice. „Există aţe dentare pentru lucrări protetice”, precizează medicul. Guma fără zahăr, duşul bucal şi periuţele interdentare pot fi şi ele folosite ca măsuri suplimentare de igienă.

Pagina 1 din 2


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Viata

libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate