Editura Evenimentul si Capital

Alexander Adamescu: „România nu vrea să se judece, vrea să omoare adversarul”. Nu am primit raportul autopsiei tatălui meu de 7 luni.

Autor: | | 6 Comentarii | 6111 Vizualizari

Cazul Alexander Adamescu este binecunoscut opiniei publice. Fiul cunoscutului om de afaceri Dan Adamescu, patronul companiei de asigurări Astra și a cotidianului „România Liberă”, decedat suspect în condiții de detenție, se luptă cu DNA pentru a-și păstra libertatea

Alexander, stabilit la Londra de mai mult timp, a apelat la instanțele britanice pentru a nu fi extradat în baza unui mandat european de arestare emis de la București. Nu este condamnat definitiv în vreun dosar, dar DNA cere cu insistență arestarea lui. Extrădarea lui Alexander Adamescu a fost cerută în baza unei acuzaţii de dare de mită împreună cu tatăl său, Dan Adamescu. Mandatul european de arestare al lui Alexander Adamescu are la bază un denunţ făcut de un jurist de la una dintre societăţile familiei Adamescu, de la care se susține că ar fi sustras suma de 100.000 de euro.

Guverne lipsite de scrupule

La solicitarea DNA, Tribunalul Bucureşti a emis, în luna mai 2016, un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, fiind acuzat de dare de mită. De atunci se judecă, instanța britanică nedând o decizie finală.

Au existat numeroase luări de poziție internaționale referitoare la cazul său. Potrivit cotidianului „România liberă”, Mitchell Belfer, editorul unei publicații cu profil juridic, a spus că „ce s-a întâmplat cu Alexander Adamescu și familia sa, însă, este un exemplu al modului în care mandatul european de arestare a devenit un instrument de persecuție folosit de către guverne lipsite de scrupule”.

Raportul jurnalistului britanic David Clark făcut public în 2016 și mărturia sa în fața Comitetului pentru Securitate și Cooperare în Europa - US Helsinki din iunie 2017 este în aceeași notă: „În paralel cu anchetarea unor cazuri de corupţie, exisă motive pentru a concluziona că lupta anti-corupţie a României a oferit, de asemenea, o acoperire convenabilă pentru influenţarea scorului politic şi pentru încălcări grave ale drepturilor omului, lucuri care arată o tulburare a supremaţiei legii. Într-adevăr, metodele folosite frecvent în investigarea corupţiei prezintă un grad considerabil de continuitate cu practicile şi atitudinile din epoca comunistă”.

„România, țara sistemelor paralele”

După cum vedeți nu este vorba despre faptul că este atacat fundamentul luptei anticorupție, ci sunt scoase la lumină cazuri în care această luptă este folosită pentru reglarea luptei politice.

După cazul Puiu Popovici am scris un editorial intitulat „România, țara sistemelor paralele. De ce au fugit Popoviciu, Ghiță și Adamescu de furia DNA”.

Spuneam acolo, încercând să explic ceea ce se întâmplă că Sebastian Ghiță, Alexandre Adamescu, Puiu Popoviciu sunt cei mai cunoscuți fugari din ultimele luni. „Toți se luptă în instanțe ca să nu se întoarcă în țară, preferând închisoare sau arestul oriunde altundeva decât în România.

Toți aceștia susțin că în România, instituția care se ocupă cu lupta anti-corupție a devenit un mecanism abuziv care atunci când declanșează o urmărire împotriva ta nu ai cum să scapi, fiind parte a unui sistem care a perfecționat, în ultimii 12 ani, o rețetă de execuție publică, aproape fără cusur.

Nu reiau toate aspectele din editorial, pentru că o mare parte din dvs. l-ați citit deja. Ceea ce vreau să propun astăzi este să citiți replica lui Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, transmisă după publicarea editorialului. Nuanța pe care acesta vrea să o facă este că domnia sa nu a fugit din România, ci se afla stabilit la Londra cu mulți ani înaintea declanșării prigoanei DNA.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate