Editura Evenimentul si Capital

Alerta de infectare cu E. coli continuă! Scenariu posibil: Orașul Pitești ar putea fi focarul de infecție!

14 bebeluși afectați de bacteria ucigașă provin din zone apropiate orașului Pitești
Autor: | | 8 Comentarii | 6214 Vizualizari

Dintr-un total de 16 bebeluși afectați de această bacterie (au fost 17, unul a murit deja), 14, internați în două spitale din București, sunt de pe raza județului Argeș.

 Dintre cei 14, patru sunt din Pitești, restul copilașilor provenind din alte șapte localități argeșene. Deși nu s-a descoperit încă sursa acestei bacterii puternice - poate fi prezentă în apă, lapte praf, fructe sau legume - trebuie luat în calcul faptul că mulți dintre părinții care locuiesc pe raza județului Argeș cumpărau portocalele, bananele, laptele praf sau apa plată chiar din Pitești.


FOTO: După cum se poate observa, cele mai multe cazuri de infecție provin dintr-o zonă în care Piteștiul joacă rolul principalCum rezultatele anchetei demarate de autorități întârzie, iar părinții din întreaga țară sunt în alertă maximă cu privire la bacteria care a lovit bebelușii din județul Argeș (s-au semnalat deja și două cazuri distincte - unul în Craiova, altul în București - așadar bacteria câștigă tot mai mult teren), Evenimentul zilei a încercat o investigație proprie. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în Argeș și, așa cum este logic, aici ar trebui căutate atât focarul, cât și sursa. Contactată telefonic, Sorina Honțaru, șefa Direcției de Sănătate Publică Argeș, ne-a declarat: „Ancheta este în desfășurare, părinții copiilor afectați sunt la București, la spitalele unde le sunt internați micuții, așa că nu putem analiza toate datele până nu se întorc și ei. Or să revină și acasă, vă dați seama, deci investigațiile vor continua și de luni încolo”. Întrebată dacă cele mai multe cazuri au fost descoperite la Pitești, deoarece aveam informații că sunt și familii care au domiciliul în diverse localități argeșene, dar, de fapt, ar locui în Pitești, doamna Honțaru a detaliat: „Sunt patru cazuri din Pitești. E adevărat, o familie avea domiciliul în Ștefănești - moșteniseră acolo o casă de la bunici, dar locuiau în Pitești. Este singurul exemplu pe care-l știu”.


FOTO: Sorina Honțaru, șefa Direcției de Sănătate Publică Argeș (foto mijloc)Un numitor comun: aprovizionarea de la magazinele din Pitești

Cu patru cazuri de copii infestați într-un singur loc, la care se adaugă încă zece din localitățile din jurul Piteștiului, avem 14 cazuri în această zonă, dintr-un total de 16. Autoritățile se feresc să folosească termenul „focar de infecție”, dar este aproape evident că Piteștiul poate fi considerat drept locul de unde a pornit totul. Explicația ar fi următoarea: cele zece familii care provin din șapte localități argeșene diferite au și un numitor comun. Cele mai multe din aceste familii se aprovizionau, își făceau și, probabil, încă își mai fac cumpărăturile la Pitești, din marile magazine. Cum copilașii afectați de această bacterie sunt, aproape toți, în etapa de diversificare - consumă așadar, pe lângă apă, lapte la sân sau lapte praf, și fructe sau legume pasate, poate și carne - există posibilitatea ca unul din aceste produse, purtător al bacteriei, să fi fost „plimbat” dintr-un singur loc - localizat în Pitești - către celelalte localități argeșene. Ba chiar, la Craiova sau la București, unde au fost semnalate alte două cazuri.

 Polițiștii îi întreabă pe părinți unde și-au făcut cumpărăturile

De remarcat că și polițiștii care anchetează „Cazul bebelușilor” au luat în calcul această variantă, confirmată, pentru Evz, chiar de managerul Spitalului Marie Curie din București, domnul Daniel Buzatu: „Vă pot spune că polițiștii au ridicat deja documente de-ale copiilor. Mai mult, reprezentanții Poliției vorbesc chiar acum (n.r. - ieri, la prânz) cu părinții. Îi întreabă de unde au cumpărat anumite fructe - banane, portocale - , dar și de unde au luat, dacă au luat, lapte praf, apă plată, legume, etc.”. Întrebat dacă nu cumva este prea târziu, existând șansa ca furnizorii care s-au simțit cu musca pe căciulă să se fi descotorosit demult de marfa suspectă, domnul Buzatu a parat: „Nu cred că le-a trecut lor prin minte așa ceva... Oricum, încercați și la Ministerul Sănătății, ei ar trebui să știe în ce stadiu este ancheta. Sunt convins că au luat și ei în calcul această ipoteză și că au verificat sau vor verifica furnizorii mari de produse alimentare din Pitești”.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate