Editura Evenimentul si Capital

Alerta cu E.coli continuă! A venit și o echipă de experți străini ca să ne ajute. Rotavirusul și E.coli se transmit pe aceeași cale, iar infecțiile au aceleași simptome

Alerta îmbolnavirilor continuă
Autor: | | 4 Comentarii | 1058 Vizualizari

Medicii spun că primul este un virus extrem de contagios, iar al doilea - o bacterie cu tulpini periculoase. Ambele ajung în organism prin alimente contaminate

Atât rotavirusul, cât și E.coli pot ajunge extrem de ușor în organismul uman. „E suficient ca un angajat de la un magazin cu fructe, că tot vorbim de portocale, să meargă la toaletă și să nu se spele pe mâini. Apoi să pună portocalele în coșul de unde le iau clienții. În trei zile, cât rezistă E.coli, vă puteți închipui câți oameni ar putea fi infectați. Rotavirusul, mai rău, rezistă pe suprafețe nedezinfectate sau alimente și luni de zile. Ambele se transmit la fel, pe cale fecalo-orală, în tractul digestiv”, explică un epidemiolog consultat de EVZ.

Scenariul se poate repeta pentru orice fructe, legume și alimente. „Totul trebuie spălat! E.coli poate fi și pe legumele de seră care cresc cu îngrășământ din balegă de vacă, pot veni din țările calde, unde fructele și legumele sunt ajutate să se coacă. Pot fi contaminate când sunt descărcate din camioane sau când sunt puse în galantare. Ca să poată fi identificată sursa, însă, trebuie luate probe atunci, în ziua când se prezintă primul pacient, sau măcar în primele două, trei zile în cazul E.coli”.

Virusul e mai ușor de identificat

„În literatura de specialitate se arată că în 90% din cazurile de epidemii cu E.coli sursa nu este identificată, tocmai pentru că bateria nu rezistă prea mult și probele se iau prea târziu. Analizele pacienților durează, în cel mai fericit caz câteva zile, iar diagnosticul e confirmat de prezența toxinei. La rotavirus e mai simplu, se fac teste imunologice specifice. Infecția cu rotavirus poate fi confirmată în câteva ore. Practic, în fecale se detectează antigenul viral, asta e tot. Se dă imediat tratament”, spune un medic de la Institutul „Matei Balș”.

În această unitate sunt internați patru copii din Argeș. Pentru trei s-a confirmat infecția cu rotavirus și unul are enteroviroză, dar toți „sunt în stare bună. Au fost aduși din timp la spital de părinții care s-au alarmat când au văzut valul de cazuri grave”, potrivit sursei citate.

„Nu excludeți niciun scenariu”

Medicii spun că la țară sunt și mai multe surse posibile, mai ales în gospodăriile cu animale.

Deși e greu de crezut că un adult ar pune mâna pe fecale și apoi ar prepara laptele copilului, „nu excludeți niciun scenariu. Ați fi uimiți să vedeți câte astfel de gesturi incredibile fac oamenii fără să-și dea seama sau pentru că nu le pasă”, explică dr. Simin Florescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unde, potrivit oficialităților, este internat și un copil din Argeș, confirmat cu infecție cu rotavirus.

„Noi avem mai mulți copii cu rotavirus, în fiecare iarnă este așa, nu e ceva anormal, deși există vaccin pentru acest virus. Nu știu să vă spun dacă vreunul este din Argeș, pentru noi nici nu contează. De la Pitești ajunge aici într-o oră, iar noi tratăm toți pacienții care vin la noi. Cazuri de E.coli n-am avut anul acesta. Rotavirusul și bacteria E.coli se transmit pe aceeași cale, infecțiile au aceleași prime simptome, dar evoluția pacienților e diferită. Dacă primeam cazuri de sindrom hemolitic-uremic, nu puteam să le tratăm aici, pentru că nu avem competență în dializă peritoneală, pediatrică, ci doar în cea pentru adulți. Leam fi trimis tot la Spitalul Marie Curie”, explică directorul medical.

Marș cu cărucioare goale

Protest, ieri, în fața Ministerului Sănătății. „A fost un marș al tăcerii (...) totul a durat 10 minute. Au fost oameni de la Mișcarea Populară care au copii bolnavi. Oamenii erau în pauza de prânz aici, așa că am așteptat, după care am depus o cerere care ne-a fost și înregistrată. Mulți dintre noi, cei care au probleme mai deosebite de sănătate cu copiii, au rămas înăuntru, îi așteptăm să iasă. Ministrul Sănătății trebuie să dea explicații în legătură cu copiii care mor“, ne-a declarat o femeie, care ținea de mâner un cărucior gol. (Bianca Ionescu)

Au venit „ajutoare” din Suedia

Doi specialiști ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), din Suedia, au ajuns, aseară, la București. „După ce vor analiza toate informațiile, cei doi epidemiologi vor decide dacă merg întâi la „Marie Curie” sau la Pitești. Nu le facem noi programul, ei stabilesc unde se duc și ce văd”, ne-a explicat Mihaela Tănase, consilier al ministrului Sănătății.

Șapte micuți cu sindrom hemoliticuremic încă internați la „Marie Curie”

Potrivit doctoriței Mihaela Bălgrădean, șeful Secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, „starea celor șapte copii internați în unitate s-a ameliorat. La ora actuală, în spitalul nostru mai sunt șapte copii internați cu diagnosticul de sindrom hemolitic-uremic. Dintre aceștia, trei se află pe secția de Terapie Intensivă în stare staționară cu dializă peritoneală, nu mai rău decât erau ieri. Ceilalți patru, care sunt pe Secția de Nefrologie, doi au încă acest tratament - dializă peritoneală, iar ceilalți doi sunt fără dializă peritoneală, în stare bună, aș putea să spun din ce în ce mai bună”.

Alți 42 de copii internați

La Spitalele din județul Argeș (Pitești, Curtea de Argeș și Costești) sunt internați alți 42 de copii, cu vârsta de sub 2 ani, care prezintă probleme digestive, majoritatea cu forme ușoare de diaree, dar starea lor de sănătate nu pune probleme, potrivit DSP Argeș. O echipă de epidemiologi de la Institutul Național de Sănătate Publică se află în județ, unde face verificări în gospodăriile de unde provin copiii care fost diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic, potrivit ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate