Editura Evenimentul si Capital

Alerta cu E.coli continuă! A venit și o echipă de experți străini ca să ne ajute. Rotavirusul și E.coli se transmit pe aceeași cale, iar infecțiile au aceleași simptome

Alerta îmbolnavirilor continuă
Autor: | | 4 Comentarii | 1081 Vizualizari

Medicii spun că primul este un virus extrem de contagios, iar al doilea - o bacterie cu tulpini periculoase. Ambele ajung în organism prin alimente contaminate

Atât rotavirusul, cât și E.coli pot ajunge extrem de ușor în organismul uman. „E suficient ca un angajat de la un magazin cu fructe, că tot vorbim de portocale, să meargă la toaletă și să nu se spele pe mâini. Apoi să pună portocalele în coșul de unde le iau clienții. În trei zile, cât rezistă E.coli, vă puteți închipui câți oameni ar putea fi infectați. Rotavirusul, mai rău, rezistă pe suprafețe nedezinfectate sau alimente și luni de zile. Ambele se transmit la fel, pe cale fecalo-orală, în tractul digestiv”, explică un epidemiolog consultat de EVZ.

Scenariul se poate repeta pentru orice fructe, legume și alimente. „Totul trebuie spălat! E.coli poate fi și pe legumele de seră care cresc cu îngrășământ din balegă de vacă, pot veni din țările calde, unde fructele și legumele sunt ajutate să se coacă. Pot fi contaminate când sunt descărcate din camioane sau când sunt puse în galantare. Ca să poată fi identificată sursa, însă, trebuie luate probe atunci, în ziua când se prezintă primul pacient, sau măcar în primele două, trei zile în cazul E.coli”.

Virusul e mai ușor de identificat

„În literatura de specialitate se arată că în 90% din cazurile de epidemii cu E.coli sursa nu este identificată, tocmai pentru că bateria nu rezistă prea mult și probele se iau prea târziu. Analizele pacienților durează, în cel mai fericit caz câteva zile, iar diagnosticul e confirmat de prezența toxinei. La rotavirus e mai simplu, se fac teste imunologice specifice. Infecția cu rotavirus poate fi confirmată în câteva ore. Practic, în fecale se detectează antigenul viral, asta e tot. Se dă imediat tratament”, spune un medic de la Institutul „Matei Balș”.

În această unitate sunt internați patru copii din Argeș. Pentru trei s-a confirmat infecția cu rotavirus și unul are enteroviroză, dar toți „sunt în stare bună. Au fost aduși din timp la spital de părinții care s-au alarmat când au văzut valul de cazuri grave”, potrivit sursei citate.

„Nu excludeți niciun scenariu”

Medicii spun că la țară sunt și mai multe surse posibile, mai ales în gospodăriile cu animale.

Deși e greu de crezut că un adult ar pune mâna pe fecale și apoi ar prepara laptele copilului, „nu excludeți niciun scenariu. Ați fi uimiți să vedeți câte astfel de gesturi incredibile fac oamenii fără să-și dea seama sau pentru că nu le pasă”, explică dr. Simin Florescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unde, potrivit oficialităților, este internat și un copil din Argeș, confirmat cu infecție cu rotavirus.

„Noi avem mai mulți copii cu rotavirus, în fiecare iarnă este așa, nu e ceva anormal, deși există vaccin pentru acest virus. Nu știu să vă spun dacă vreunul este din Argeș, pentru noi nici nu contează. De la Pitești ajunge aici într-o oră, iar noi tratăm toți pacienții care vin la noi. Cazuri de E.coli n-am avut anul acesta. Rotavirusul și bacteria E.coli se transmit pe aceeași cale, infecțiile au aceleași prime simptome, dar evoluția pacienților e diferită. Dacă primeam cazuri de sindrom hemolitic-uremic, nu puteam să le tratăm aici, pentru că nu avem competență în dializă peritoneală, pediatrică, ci doar în cea pentru adulți. Leam fi trimis tot la Spitalul Marie Curie”, explică directorul medical.

Marș cu cărucioare goale

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate