Editura Evenimentul si Capital

Alerta cu E.coli continuă! 52 de copii sunt internați, dar autoritățile tot nu știu de la ce s-au îmbolnăvit!

Trei copii din Argeș au murit din cauza infecției cu tulpina virulentă de E.coli, dar nici acum nu se știe de unde au luat bacteria FOTO: SHUTTERSTOCK
Autor: | | 1 Comentarii | 1099 Vizualizari

Primul copil, care ulterior a murit, a ajuns la spital în 29 ianuarie. Alți doi au murit o săptămână mai târziu. Deși numărul copiilor internați crește de la o zi la alta, sursa infectării rămâne „necunoscută”

Sâmbătă, în spitalele din Pitești, Câmpulung și Curtea de Argeș erau internați 42 de copii. Duminică, numărul ajunsese la 45.

„La noi, în spital, avem 38, din care 26 au vârsta sub 2 ani. Toți au sindrom diareic acut, dar deocamdată sunt stabili. Cei mai mulți se simt bine, dar avem cazuri pe care le supraveghem ca să nu li se acutizeze starea”, ne-a explicat o asistentă de la Spitalul de Pediatrie din Pitești. „Dacă vreunul din cazuri se acutizează, îl trimitem la București”, ne-a mai spus femeia. Ultimul transfer de aici, la București, a avut loc sâmbătă, când un copil în vârstă un an și 10 luni, din Poiana Lacului, a fost internat la Spitalul „Matei Balș” cu boală diareică acută. El este în stare stabilă.

Cu aceeași boală, la Spitalul Câmpulung sunt internați trei copii, încă trei sunt la Spitalul Județean din Pitești, iar un altul este tratat la Curtea de Argeș.

Astăzi am putea afla de la ce s-au îmbolnăvit

Săptămâna trecută, miercuri și joi, la Spitalul „Marie Curie” din București au fost internați 3 copilași din Argeș în stare gravă. În aceleași zile, echipele DSP Argeș au luat probe din alimentele găsite în frigiderele din casele părinților lor. Este vorba de lapte și produse lactate, ouă, carne și produse din carne, fructe și legume etc. De asemenea, tot atunci au fost luate noi probe și din Spitalul de Pediatrie Pitești, mai ales că aproape toți copiii bolnavi au trecut pe acolo. „Deocamdată nu au ieșit rezultatele analizelor. Luni este posibil să le avem”, a explicat, pentru EVZ, prefectul județului Argeș, Cristian Soare.

Din cei șapte copii de la „Marie Curie”, doi vor fi externați

Pe lângă băiețelul cu evoluție bună internat la „Matei Balș”, vești bune vin și de la Spitalul „Marie Curie”, unde duminică erau internați șapte copii, toți diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic. Cel mai grav era un băiețel de un an și patru luni din Mioveni, care a fost plimbat prin spitale aproape două săptămâni, până când a fost adus, în stare foarte gravă, la spitalul bucureștean, direct la Secția de Terapie Intensivă. Prezenta și simptome neurologice, dar duminică, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat că starea sa s-a ameliorat ușor. În afară de el, „sunt șase copii la Secția de nefrologie. Dintre ei, trei sunt pe dializă peritoneală, iar doi sunt pregătiți pentru a merge acasă”, a explicat Loredana Popa, medic specialist la „Marie Curie”.

Anchetă epidemiologică în cazul de E.coli confi rmat la o creșă din București

Săptămâna trecută, EVZ a relatat cazul unei mămici a cărei fetiță, în vârstă de un an și două luni, are E. coli. Femeia anunțase și creșa unde își ducea fetița, dar și DSP București, încă de marți, 23 februarie. Cu toate acestea, două zile mai târziu, nimeni nu știa nimic. Abia la insistențele jurnaliștilor EVZ, reprezentanții Direcției de Protecție a Copilului Sector 6 s-au interesat de caz și am aflat, întrun răspuns oficial, că până nu înregistrează mai mulți copilași bolnavi, nu se iau măsuri la creșa „Neghiniță”. „În con formitate cu Nor mele de igienă și sănătate publică pentru colectivitățile de copii și tineri, colectivitățile care cumulează cinci cazuri de boli transmisibile confirmate, vor dispune dezinfecția terminală”, scria în răspunsul oficial.


În 24 de ore, în celelalte județe din țară, au fost raportate 12 cazuri de boală diareică acută, însă fără legătură cu cele din Argeș


Pe de altă parte, DSP București a răspuns solicitării oficiale a EVZ abia vineri, după închiderea ediției. În răspunsul oficial, reprezentanții Direcției ne confirmă faptul că mama a depus, marți, pe 23 februarie, o sesizare, dar, ciudat, aceasta a fost înregistrată abia o zi mai târziu. Același document certifică ceea ce știam deja: că mama i-a făcut copilului analize din proprie inițiativă. Din ele a reieșit că fetița are E.coli enteropatogen și că nu este vorba de o tulpină virulentă ca aceea a copiilor bolnavi din Argeș.

Ne liniștesc și nu prea

„Nu e așa de simplu precum vor ei să pară. Chiar dacă este o tulpină care nu pune așa mari probleme, ea produce, totuși, episoade diareice, care pot avea, în unele cazuri, evoluție prelungită, mai ales la copiii cu vârsta sub 2 ani. Acest patotip poate duce și el la boală diareică acută și chiar mai rău, dacă nu este tratat corespunzător. Pericol există. Că este o situație mai rară, nu cred că e relevant”, explică un microbiolog consultat de EVZ. Tot el explică și că „ar fi trebuit facută anchetă epidemiologică ca să vedem dacă fetița a luat de acasă sau de la creșă. Dacă sunt și alți micuți care o au?”. Reprezentanții DSP București spun că au declanșat deja o anchetă epidemiologică la creșa „Neghiniță”, dar subliniază că nu vor închide instituția pentru asta.
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate