ALERTĂ DE LA BNR! Ce se va întâmpla cu RATELE ROMÂNILOR. ANUNȚUL lui Isărescu nu lasă loc de interpretări

ALERTĂ DE LA BNR! Ce se va întâmpla cu RATELE ROMÂNILOR. ANUNȚUL lui Isărescu nu lasă loc de interpretări

Banca Naţională a României a luat o decizie care va schimba vieţile multor români, iar veștile nu sunt deloc optimiste. Mai exact, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 8 februarie 2018.

De asemenea, instituţia a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an de la 1% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25% pe an, de la 3% pe an.

La şedinţa precedentă, nivelul dobânzii-cheie a fost deja mărit de la 1,75 la 2%, potrivit antena3.

„Roborul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi, iar creditele în lei se vor scumpi marginal. Majorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%.

Trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am dat-o astăzi urmăreşte să juguleze inflaţia care acum este determinată în mare măsură de unele preţuri şi preţul ţiţeiului. Vrem să temperăm inflaţia şi odată cu ea şi majorările de dobânzi”, a declarat Isărescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit guvernatorului, mişcările de lichiditate din T4 anul trecut şi T1 al acestui an sunt determinate de operaţiunile ministerului de Finanţe. „Când ei utilizează pentru plata unor scadenţe mari stocul în valută – aşa numitul buffer – apelează la BNR. Ne batem cu inflaţia, suntem în luptă cu ea. Acceptăm să se facă şi anumite ajustări”, a mai precizat Isărescu, care a mai arăat că „mai devreme sau mai târziu, dobânda de politică monetară se va alinia cu dobânda Robor”.

„Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. Creşterile importante de preţuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipaţiile, de aceea acţionăm”, a declarat Isărescu.