Editura Evenimentul si Capital

BIG BROTHER ÎN ZIUA ALEGERILOR. Decizia fără precedent luată de Guvern pentru ALEGERILE PARLAMENTARE: vor fi montate CAMERE VIDEO în secţiile de VOTARE

Sedinta de Guvern
Autor: | | 4 Comentarii | 638 Vizualizari

Guvernul a adoptat, astăzi, o hotărâre privind obligativitatea înregistrării video a procesului de numărare a voturilor în secţiile de votare din România şi din străinătate la alegerile parlamentare, a anunţat, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache.

Tabletele aflate în dotarea tuturor secţiilor de votare vor fi folosite pentru a înregistra video desfăşurarea procesului de numărare a voturilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

"Pentru creșterea încrederii cetățenilor în corectitudinea operațiunilor de numărare a voturilor, procedurile realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, vor fi înregistrate video și audio. Înregistrarea va fi făcută de către operatorul de calculator, cu ajutorul tabletelor aflate în dotarea secțiilor de votare. Înregistrările video-audio vor putea fi folosite de organismele electorale, respectiv de către BEC, pentru soluționarea eventualelor sesizări și vor fi păstrate pentru o perioadă de 3 luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial", se arată în comunicatul transmis de Executiv.

Toate secțiile de votare au fost dotate, pentru alegerile locale din 5 iunie, cu tablete pentru prevenirea votului ilegal.

A doua măsură luată de Executiv va permite MAI achiziționarea unor plicuri de plastic trasparent, înseriate, prevăzute cu un sistem de sigilare care să nu permită desfacerea decât prin rupere. Plicurile vor fi achiziționate din bugetul MAI. " Acest nou model de plic este necesar pentru a împiedica desfacerea plicului și resigilarea acestuia pe parcursul procedurilor de numărare a voturilor, dar pentru a putea verifica în orice moment numărul ștampilelor sigilate, fără desigilarea plicului", informează Executivul.

Potrivit legislației în vigoare, după închiderea localului secției de vot, președintele, în prezența membrilor biroului electoral și a persoanelor acreditate, verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor de votare și introduce ștampilele cu mențiunea VOTAT într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate